Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeustestamentti vs. omistusoikeustestamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentteja voi olla erilaatuisia. Tavanomaisin on niin kutsuttu omistusoikeustestamentti, jonka perusteella siirtyy omistusoikeus kokonaisuudessaan. Usein aviopuolisot kuitenkin päättävät tehdä niin kutsutun hallinta- tai käyttöoikeustestamentin, jonka perusteella siirtyy vain hallintaoikeus omaisuuteen, muttei omistusoikeus. Hallintaoikeustestamentin voi kuitenkin tehdä kuka tahansa, sillä se voi olla verotuksellisesti edullinen ratkaisu, sillä pelkän hallintaoikeuden saaja ei joudu maksamaan perintöveroa.

Omistusoikeustestamentti tuottaa saajalleen täyden omistusoikeuden. Hän voi luovuttaa omaisuutta, ja se voidaan ulosmitata hänen velastaan. Omaisuus periytyy myös hänen jälkeläisilleen, ja hän voi tehdä omaisuudesta myös testamentin.

Hallinta-, eli käyttöoikeustestamentin nojalla testamentin saaja saa vain oikeuden hallita omaisuutta, ja saada siitä kertyvä tuotto. Omistusoikeuden omaisuuteen sen sijaan saa joku kolmas henkilö. Testamentin saaja ei saa kuitenkaan myydä omaisuutta, tai voi määrätä siitä kuolemansa jälkeen. Hallintaoikeustestamentilla turvataan hallintaoikeuden saajan asema, mutta varmistetaan samalla se, ettei omaisuutta hävitetä omistajan vahingoksi. Käyttöoikeuden saajaa suojataan niin, ettei omistaja saa käyttöoikeuden aikana luovuttaa omaisuutta käyttöoikeuden haltijan suostumuksetta. Omaisuuden omistajan tulee sietää hallintaoikeutta niin kauan, kun siitä on testamentissa määrätty. Vasta hallintaoikeuden päättymisen jälkeen omistaja pääsee käyttämään täysiä oikeuksia omaisuuteen. Täytyy kuitenkin huomata, että käyttöoikeustestamentti ei voi estää rintaperillisen lakiosan saamista. Lakiosalla tarkoitetaan sitä osaa perinnöstä, johon perillisellä on lain mukaan oikeus. Perillisen tulee saada lakiosa kaikista toisten oikeuksista vapaana.

Testamenttien määrittely tiettyyn luokitukseen ei aina kuitenkaan ole yksinkertaista, ja testamentit voivatkin sisältää sellaisia aineksia, jotka eivät sovellu mihinkään luokitukseen. Tärkeintä on aina testamentin laatijan alkuperäisen tahdon selvittäminen. Näissä ja muissa perintöasioihin liittyvissä ongelmissa lisätietoa tarjoavat Minilexin muut artikkelit ja lakipuhelin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]