Minilex - Lakipuhelin

Kirjanpitolaki tilikausi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjanpitoa pidetään tilikaudelta, joka normaalisti on 12 kuukautta. Myös tilinpäätös laaditaan tilikaudelta.

Jos kirjanpitovelvollinen pitää kahdenkertaista kirjanpitoa, voi hänen tilikausi olla myös kalenterivuodesta poikkeava 12 kuukauden mittainen ajanjakso. Sellaisilla kirjanpitovelvollisilla, jotka pitävät yhdenkertaista kirjanpitoa, tilikausi on kalenterivuosi.

Tilikautta voidaan muuttaa. Tilikauden pituus voi olla lyhyempi tai pidempi kuin 12 kuukautta silloin, kun toimintaa aloitetaan tai lopetetaan tai kun tilinpäätösajankohtaa vaihdetaan. Tilikauden pituus ei saa kuitenkaan missään tilanteessa ylittää 18 kuukautta. Myös yhdenkertaista kirjanpitoa pitävällä kirjanpitovelvollisella tilikausi voi toimintaa aloittaessa tai lopettaessa poiketa kalenterivuodesta. Jos samalla kirjanpitovelvollisella on useita liikkeitä, on niillä kaikilla oltava sama tilikausi.

Tilikaudella on vahva yhteys myös verotukseen. Verotus toimitetaan verovuosittain. Verovuosi on kalenterivuosi. Niissä tilanteissa, joissa yrityksen tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, verovuosi on se tilikausi tai ne tilikaudet, jotka ovat päättyneet kalenterivuoden aikana. Kyseisenä verovuonna yritys maksaa veroa näiden tilikausien aikana saaduista tuloista.

Seuraavaksi käydään lyhyesti läpi muutama kysymys, joihin kirjanpitolautakunta on vastannut lausunnossaan KILA 1842.

Voiko tilikautta muuttaa kesken tilikauden?

Kirjanpitolain mukainen pääsääntö on, että tilikausi on yhden vuoden pituinen ajanjakso, jolloin tilikausi, sekä alkaa, että päättyy, samana päivänä. Eri tilikaudet ovat tämän samanpituisuuden takia vertailukelpoisia.

Poikkeustilanteissa, esimerkiksi toimintaa aloitettaessa tai lopettaessa, saa tilikausi poiketa tästä 12 kuukauden pääsäännöstä. Tällöin saa tilikausi kuitenkin olla enintään 18 kuukauden mittainen. Poikkeaminen 12 kuukauden pääsäännöstä on näin ollen tarkoitettu ainoastaan erityisiin tilainteisiin, joissa pääsäännöstä poikkeaminen on perusteltua. Kirjanpitolautakunnan mukaan ei ole hyvän kirjanpitotavan mukaista säännöllisesti muuttaa tilinpäätöksen ajankohtaa. Näin ollen tämä ei myöskään ole kirjanpitolain mukaista.

Voiko yhtiöjärjestyksessä päättää esimerkiksi että ”Yhtiön tilikausi päättyy vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina?

Jos tilikausi päättyy joka vuosi jonkin tietyn kuukauden viimeiseen viikonpäivään, ei se ole kirjanpitolain mukainen. Tämä sillä tällöin tilikausi ei joka vuosi pääty samalle päivämäärälle, jolloin tilikausi ei ole 12 kuukauden pituinen. Lainmukaista olisi toisaalta kirjanpitolautakunnan mukaan esimerkiksi määrätä, että tilikausi päättyisi esimerkiksi syyskuun viimeisenä päivänä. Tällöin tilikausi pysyisi saman mittaisena joka vuosi.

Jos tilikausi ja kirjanpitolaki herättävät lisäkysymyksiä, vastaa lakipuhelin mielellään tiedusteluihin aiheesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]