Minilex - Lakipuhelin

Kirjanpitolaki ja poistoero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Poistoerolla tarkoitetaan kirjanpidossa tehtyjen suunnitelman mukaisten poistojen ja verotuksessa tehtyjen poistojen välistä eroa. Poistoeroa syntyy silloin, kun kirjanpidossa tehdyt poistot poikkeavat verotuksessa tehdyistä poistoista.

Poistoeroa ei yleensä synny pienillä kirjanpitovelvollisilla, sillä ne saavat tehdä poistot kirjanpidossa siten, että ne vastaavat verotuksessa tehtäviä poistoja. Näin ollen erillistä poistosuunnitelmaa ei tarvitse laatia.

Pienellä kirjanpitovelvollisella tarkoitetaan kirjanpitovelvollista, jolla kahdella perättäisellä tilikaudella ylittyy enintään yksi seuraavista ehdoista: 1) taseen loppusumma 6 000 000 euroa; 2) liikevaihto 12 000 000 euroa; tai 3) tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 50 henkilöä.

Sen sijaan muiden kuin pienten kirjanpitovelvollisten tulee laatia poistosuunnitelma, jonka perusteella se laatii poistonsa. Joissain tapauksessa poistosuunnitelma voi olla se, että yritys laatii poistot elinkeinotuloverolain mukaisesti, mutta tällöin yritys ei voi säädellä tulostaan poistoja muuttamalla.

Mikäli kirjanpitovelvollisen verotuksessa tekemät poistot poikkeavat kirjanpidossa tehdyistä poistoista, tulee poistoero kirjata. Elinkeinotuloverolaki asettaa poistoille maksimin. Poistoeroa lasketaan vain kuluvasta käyttöomaisuudesta tehdyistä poistoista. Esimerkiksi käyttöomaisuudessa olevista arvopapereista voidaan tehdä arvonalennuspoisto, mutta tätä ei oteta huomioon poistoeroa laskettaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]