Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti täysi omistusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin tekijä voi määrätä vain omasta oikeudestaan, ja siten siirtää testamentin saajalle samanlaisen oikeudellisen aseman, kuin hänellä itsellään oli. Kun esimerkiksi puolisot tekevät yhdessä testamentin täysin omistusoikeuksin, tavallisesti on tarkoituksena, että leskeksi jäävä saa ensiksi kuolleen puolison jälkeen rajoittamattoman määräysvallan kaikkeen heidän omistamaansa omaisuuteen.

Täysi omistusoikeustestamentti oikeuttaa saajan määräämään omaisuudesta haluamallaan tavalla sekä elinaikanaan että kuolemansa varalta. Saaja voi luovuttaa, lahjoittaa ja myydä testamentilla saamaansa omaisuutta haluamallaan tavalla, sekä hän voi puolestaan testamentata testamentilla saamansa omaisuuden eteenpäin. Testamentinsaajan oikeus ei riipu siitä, onko hänelle testamentattu omaisuus irtainta vai kiinteää omaisuutta. Testamentinsaaja voi käyttää hänelle testamentattua omaisuutta sekä sen tuottoa ja korkoja haluamallaan tavalla, ja hän on kelpoinen käyttämään tätä omaisuutta hänelle myönnetyn luoton vakuutena.

Täysi omistusoikeustestamentti tarkoittaa sitä, ettei testamenttiin liity mitään lisämääreitä, esimerkiksi siitä, miten omaisuus on jaettava testamentin saajan kuoleman jälkeen. Siten esimerkiksi testamentti, jossa myönnetään täysi omistusoikeus leskelle ensiksi kuolleen puolison jälkeen, mutta määrätään, että lesken kuoleman jälkeen omaisuus on jaettava lakimääräisten perillisten kesken, ei ole täysi omistusoikeustestamentti, sillä se rajoittaa testamentinsaajan valtaa määrätä hänelle testamentatusta omaisuudesta.

Mikäli testamentintekijä haluaa turvata tekemällään testamentilla sekä leskensä että rintaperillistensä aseman, testamentti täysin omistusoikeuksin ei välttämättä ole siihen tarkoitukseen sopivin vaihtoehto. Testamentin tulkinnassa otetaan useimmiten lähtökohdaksi sen sanamuoto, mutta mikäli täysin omistusoikeuksin tehtyyn testamenttiin liittyy lisämääreitä, voidaan epäselvyystilanteissa pitää tulkinnan lähtökohtana myös testamentintekijän tarkoitusta. Jotta testamentilla päästään haluttuun lopputulokseen, voi olla suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen epäselvyyksien välttämiseksi ja testamentintekijän oikean tahdon kunnioittamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa