Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti säilytys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäinen testamentti on kahden tai useamman henkilön toistensa hyväksi laatima määräys omaisuuden kohtalosta kuoleman varalta. Keskinäinen testamentti laaditaan samalle asiakirjalle, vaikka se sisältääkin kaksi eri testamenttausmääräystä. Se voidaan laatia useampana kappaleena, jolloin jokainen testamentin tekijä saa oman, allekirjoitetun ja oikeaksi todistetun kappaleensa. Ensiksi kuolleen testamentin tekijän kuoltua testamenttiasiakirjan tulee olla tallessa, etteivät testamentin peruuttamista koskevat kysymykset aktualisoidu. Yhteiselle asiakirjalle tehtyä keskinäistä testamenttia ei voi peruuttaa samalla tavoin kuin omaa testamenttia yleensä.

Testamentti on syytä säilyttää turvallisessa paikassa, mutta sen on oltava myös helposti löydettävissä. Turvallisen säilytyspaikan päättäminen jää testamentin tekijän vastuulle. Testamenttia voi säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa tai myös asianajotoimistossa, jos heille on määrätty testamentin toimeenpanijan tehtävä. Pankin tallelokero on turvallinen valinta säilyttämiseen, minkä lisäksi pankit saavat tiedon testamentintekijän kuolemasta, jolloin testamentti on varmuudella löydettävissä. Testamenttia voi säilyttää toki myös kotona, mikä onkin yleisin vaihtoehto. Perillisillä on näin heti testamentti hallussaan sen tekijän kuoleman jälkeen, kunhan testamenttia on säilytetty paikassa, josta perilliset löytävät sen helposti. Kotona säilyttämisessä on myös riski testamentin häviämisestä, jolla voi puolestaan olla seurauksensa sen määräysten toteuttamisessa. Hävinnyt testamentti voidaan katsoa peruutetuksi.

Alkuperäistä testamenttia voi säilyttää esimerkiksi pankin tallelokerossa, ja ottaa siitä valokopiot, joita säilytetään kotona. Jos testamentti on tehty jonkun henkilön hyväksi, kuten keskinäisissä testamenteissa toimitaan, sen voi antaa säilytettäväksi myös testamentin saajalle. Testamentin säilyttämisestä ei ole laadittu varsinaisia säännöksiä, mutta se tulisi aina muistaa säilyttää varmassa ja turvallisessa paikassa. Jos testamenttia ei löydy sen laatijan kuoleman jälkeen, se voidaan katsoa peruutetuksi. Myös lakimiehet voivat ottaa tehtäväkseen testamentin säilyttämisen. Lisätietoja keskinäiseen testamenttiin ja sen säilyttämiseen liittyen voi kysellä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa