Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti ja lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäinen testamentti on testamenttityyppi, jonka tekee vähintään kaksi henkilöä yhdessä. Usein sen tekijät ovat puolisoja, jotka määräävät testamentilla, että heistä eloonjäänyt perii ensiksi kuolleen. Puolisot voivat testamentata omaisuuden toisilleen joko omistusoikeudella tai hallintaoikeudella. Yleistä on, että puolisot määräävät, että koko heidän omaisuutensa on menevä eloonjäävälle puolisolle.

Keskinäiseen testamenttiin ei tietenkään tarvitse sisällyttää määräystä, että rintaperillisille on annettava lakiosa kuolleen jäämistöstä. Keskinäinen testamentti ei voi kuitenkaan silti koskaan poistaa rintaperillisten oikeutta vaatia lakiosaa. Rintaperilliset voivat siis vaatia lakiosaansa testamentin tiedoksisaannin jälkeen. Rintaperillisten ei tietenkään tarvitse vaatia lakiosaa, vaan he voivat hyväksyä lakiosaa loukkaavan testamentin. On yleistä, että lapset eivät vaadi lakiosaa, jos toinen vanhemmista jää henkiin.

Keskinäisen testamentin tekijät eivät voi kuitenkaan koskaan estää lakiosan vaatimista, mutta he voivat tehdä siitä vähemmän houkuttelevampaa tekemällä rintaperillisestä omaisuuden toissijaisen perijän. Keskinäisellä testamentilla voidaan nimittäin määrätä, että perillinen saa testamentin tekijöiden koko omaisuuden kummankin testamentin tekijän kuoltua, mikäli rintaperillinen ei vaadi lakiosaa ensimmäisen testamentin tekijän kuollessa. Jos taas perillinen vaatii lakiosan tällaisen ehdon ollessa testamentissa, hän menettää oikeutensa periä lakiosan ulkopuolelle jäävää omaisuutta. Tällaisella ehdolla saadaan tehtyä todennäköisemmäksi se, että rintaperillinen ei vaadi lakiosaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa