Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäisellä testamentilla tarkoitetaan testamenttia, jolla testamentin tekijät määräävät omaisuutensa toisilleen. Yleensä keskinäisiä testamentteja tekevät aviopuolisot toistensa hyväksi niin, että kumman tahansa puolison kuollessa leski perii kuolleen osapuolen. Avioehdolla puolestaan tarkoitetaan puolisoiden välillä tehtyä sopimusta avio-oikeuden poistamiseksi. Avioehdolla voidaan siis sulkea puolisoiden oikeus toistensa omaisuuksiin erotilanteissa ja toisen puolison kuoleman johdosta.

Jos parilla on avioehto, ei myöskään ositusta suoriteta kuoleman jälkeen. Keskinäisellä testamentilla puolisot perivät toisensa, eli leski perii vainajan. Leski joutuu kuitenkin maksamaan perintöveroa koko perimästään määrästä. Tilanteissa, joissa ensiksi toimitetaan ositus, perintövero ei ulotu osituksessa saatuun omaisuuteen.

Keskinäisessä testamentissa on yleensä myös toissijaismääräys, eli määräys siitä, kenelle perintö menee ensimmäisen testamentin saajan kuoltua. Ensisaaja ei saa testamentata saamaansa omaisuutta, mutta hän saa käyttää sitä vapaasti ja vaikka myydä omaisuuden.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa