Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen omistusoikeustestamentti ja ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Keskinäisellä testamentilla tarkoitetaan testamenttia, jolla testamentin tekijät testamenttaavat kaiken omaisuutensa toisilleen. Yleensä keskinäisiä testamentteja tekevät aviopuolisot toistensa hyväksi niin, että kumman tahansa puolison kuollessa leski perii kuolleen osapuolen. Keskinäisellä omistusoikeustestamentilla leskelle annetaan omistusoikeus kuolleen puolison omaisuuteen.

Osituksella tarkoitetaan puolestaan avio-oikeuden alaan kuuluvan omaisuuden selvittämistä ja jakamista tasan avioerotilanteessa tai toisen puolison kuoleman johdosta, ellei aviopuolisoilla ole avioehtoa. Osituksessa sekä kuolinpesän että lesken varallisuus selvitetään ja jos kuolinpesä on rikkaampi, tulee sen maksaa tasinkoa leskelle niin, että molempien varallisuus on yhtä suuri. Jos leskellä on enemmän omaisuutta, hän ei kuitenkaan joudu maksamaan tasinkoa kuolinpesälle.

Osituksen jälkeen suoritetaan perinnönjako, jossa noudatetaan testamentin määräyksiä lain säännöksiä lakiosasta unohtamatta. Keskinäinen omistusoikeustestamentti antaa leskelle omistusoikeuden perittävän omaisuuteen. Tällä perusteella määrätään myös perintöveron määrä. Osituksessa saadusta omaisuudesta ei siis tarvitse maksaa perintöveroa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa