Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti täysi omistusoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin tekijä voi määrätä vain omasta oikeudestaan, ja siten siirtää testamentin saajalle samanlaisen oikeudellisen aseman, kuin hänellä itsellään oli. Kun esimerkiksi puolisot tekevät yhdessä testamentin täysin omistusoikeuksin, tavallisesti on tarkoituksena, että leskeksi jäävä saa ensiksi kuolleen puolison jälkeen rajoittamattoman määräysvallan kaikkeen heidän omistamaansa omaisuuteen.

Täysi omistusoikeustestamentti oikeuttaa saajan määräämään omaisuudesta haluamallaan tavalla sekä elinaikanaan että kuolemansa varalta. Saaja voi luovuttaa, lahjoittaa ja myydä testamentilla saamaansa omaisuutta haluamallaan tavalla, sekä hän voi puolestaan testamentata testamentilla saamansa omaisuuden eteenpäin. Testamentinsaajan oikeus ei riipu siitä, onko hänelle testamentattu omaisuus irtainta vai kiinteää omaisuutta. Testamentinsaaja voi käyttää hänelle testamentattua omaisuutta sekä sen tuottoa ja korkoja haluamallaan tavalla, ja hän on kelpoinen käyttämään tätä omaisuutta hänelle myönnetyn luoton vakuutena.

Täysi omistusoikeustestamentti tarkoittaa sitä, ettei testamenttiin liity mitään lisämääreitä, esimerkiksi siitä, miten omaisuus on jaettava testamentin saajan kuoleman jälkeen. Siten esimerkiksi testamentti, jossa myönnetään täysi omistusoikeus leskelle ensiksi kuolleen puolison jälkeen, mutta määrätään, että lesken kuoleman jälkeen omaisuus on jaettava lakimääräisten perillisten kesken, ei ole täysi omistusoikeustestamentti, sillä se rajoittaa testamentinsaajan valtaa määrätä hänelle testamentatusta omaisuudesta.

Mikäli testamentintekijä haluaa turvata tekemällään testamentilla sekä leskensä että rintaperillistensä aseman, testamentti täysin omistusoikeuksin ei välttämättä ole siihen tarkoitukseen sopivin vaihtoehto. Testamentin tulkinnassa otetaan useimmiten lähtökohdaksi sen sanamuoto, mutta mikäli täysin omistusoikeuksin tehtyyn testamenttiin liittyy lisämääreitä, voidaan epäselvyystilanteissa pitää tulkinnan lähtökohtana myös testamentintekijän tarkoitusta. Jotta testamentilla päästään haluttuun lopputulokseen, voi olla suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen epäselvyyksien välttämiseksi ja testamentintekijän oikean tahdon kunnioittamiseksi.

 

Yhteenveto

  • Täysi omistusoikeustestamentti antaa saajalle täyden hallintaoikeuden omaisuuteen sekä elinaikana että kuoleman jälkeen.
  • Testamentin saaja voi käyttää ja määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla.
  • Testamentissa voi olla lisämääreitä, jotka rajoittavat saajan valtaa.

 

Summary in English

  • A full ownership testament grants the recipient full ownership rights to the property both during their lifetime and after their death.
  • The recipient of the testament can use and dispose of the property as they wish.
  • The testament may include additional provisions that restrict the recipient's authority.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä tarkoittaa täysi omistusoikeustestamentti?

Täysi omistusoikeustestamentti antaa testamentin saajalle täyden hallintaoikeuden omaisuuteen sekä elinaikana että kuoleman jälkeen. Saaja voi käyttää ja määrätä omaisuudesta haluamallaan tavalla.

2. Riippuuko testamentinsaajan oikeus testamentoidusta omaisuudesta siitä, onko se irtainta vai kiinteää omaisuutta?

Testamentinsaajan oikeus ei riipu siitä, onko hänelle testamentattu omaisuus irtainta vai kiinteää omaisuutta. Hän voi käyttää sitä haluamallaan tavalla.

3. Miksi täysi omistusoikeustestamentti voi rajoittaa testamentinsaajan valtaa?

Täysi omistusoikeustestamentti tarkoittaa, ettei testamenttiin liity mitään lisämääreitä testamentin saajan kuoleman jälkeen tapahtuvasta omaisuuden jaosta. Jos kuitenkin testamenttiin sisältyy rajoituksia tai lisämääreitä, se ei ole täysi omistusoikeustestamentti, koska se rajoittaa testamentinsaajan valtaa määrätä testamentoidusta omaisuudesta.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]