Minilex - Lakipuhelin

Keskinäinen testamentti ja lasten lakiosa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillisillä on oikeus lakiosaan. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsilla on perittävän laatimasta pätevästä testamentista riippumatta oikeus saada lakiosaansa vastaavasta arvomäärästä omaisuutta. Lakiosa on puolet perilliselle lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan tulevan perintösan arvosta.

Myöskään aviopuolisoiden keskinäisellä testamentilla ei voida sivuuttaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan. Pätevä aviopuolisoiden laatima keskinäinen testamenttikaan ei siten poista rintaperillisten oikeutta lakiosaan. Kun avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta, toimitetaan ositus. Tavanomaisista tasingonmaksuvelvollisuutta koskevista periaatteista poiketen leskellä ei ole velvollisuutta luovuttaa omaisuuttaan ensiksi kuolleen puolison perillisille. Leski voi aina vedota tähän tasinkoetuoikeuteensa, vaikka toisena osapuolena osituksessa olisivatkin puolisoiden yhteiset lapset. Mikäli leski omistaa yli puolet puolisoiden yhteenlasketusta varallisuudesta, voi lesken tasinkoetuoikeus estää lakiosan saamisen tai vähentää sen määrää. Jos leski päättää vedota tasinkoetuoikeuteensa, lasketaan lakiosa nimittäin perittävän omaisuuden perusteella eikä leskeltä tulevaa tasinkoa lueta mukaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]