Minilex - Lakipuhelin

Käyttöoikeustestamentti eli hallintatestamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käyttöoikeustestamentilla, josta käytetään myös nimitystä hallintatestamentti tai hallintaoikeustestamentti, annetaan saajalleen käyttöoikeus omaisuuteen. Käyttöoikeustestamentin saaja saa oikeuden myös kyseisen omaisuuden hallintaan ja tuottoon. Tällöin hänen on kuitenkin huomioitava omaisuuden varsinaisen omistajan oikeudet ja etu, koska hän ei saa käyttöoikeustestamentilla omistusoikeutta omaisuuteen. Omaisuuden varsinainen omistusoikeus on siis jollakin muulla henkilöllä kuin käyttöoikeuden saaneella. Tämän vuoksi käyttöoikeustestamentin saaja ei saa vallita omaisuutta aivan vapaasti. 

Käyttöoikeuden haltija ei saa sekoittaa käyttöoikeuden alaista omaisuutta muuhun omaisuuteensa, ellei sen tarkoituksenmukainen käyttö anna siihen aihetta. Käyttöoikeuden haltijalla on kuitenkin oikeus irtisanoa saaminen ja periä maksu omistajan puolesta. Käyttöoikeus ei ole luovutettavissa toiselle henkilölle. Käyttöoikeuden haltija voi luovuttaa tai pantata käyttöoikeuden alaista omaisuutta vain omaisuuden omistajan luvalla. Irtainta omaisuutta on kuitenkin mahdollista luovuttaa ilman omistajan lupaa esimerkiksi silloin, kun luovutus johtuu omaisuuden tarpeellisesta uudistamisesta.

Myöskään omaisuuden haltija ei saa ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta luovuttaa tai pantata käyttöoikeuden alaista omaisuutta. Tällainen toimenpide on pätemätön käyttöoikeuden haltijaa kohtaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa