Minilex - Lakipuhelin

Käyttöoikeustestamentti eli hallintatestamentti


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Käyttöoikeustestamentilla, josta käytetään myös nimitystä hallintatestamentti, annetaan saajalleen käyttöoikeus omaisuuteen. Henkilö, joka on tämän käyttöoikeuden saanut, saa oikeuden myös omaisuuden hallintaan ja tuottoon. Tällöin hänen on kuitenkin huomioitava varsinaisen omistajan oikeudet ja etu, koska hän ei saa käyttöoikeustestamentilla omistusoikeutta omaisuuteen. Omaisuuden varsinainen omistusoikeus on siis jollakin muulla henkilöllä kuin käyttöoikeuden saaneella.

Käyttöoikeuden haltijan on sijoitettava rahavarat omistajan nimiin varmalla tavalla ja tuottavasti. Hän ei saa sekoittaa käyttöoikeuden alaista omaisuutta muuhun omaisuuteen, ellei sen tarkoituksenmukainen käyttö anna siihen aihetta. Käyttöoikeuden haltijalla on kuitenkin oikeus irtisanoa saaminen ja periä maksu omistajan puolesta.

Käyttöoikeus ei ole luovutettavissa toiselle henkilölle. Käyttöoikeuden haltija voi luovuttaa tai pantata käyttöoikeuden alaista omaisuutta vain omaisuuden omistajan luvalla. Irtainta omaisuutta on kuitenkin mahdollista luovuttaa ilman omistajan lupaa esimerkiksi silloin, kun luovutus johtuu omaisuuden tarpeellisesta uudistamisesta. Myöskään omaisuuden haltija ei saa ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta luovuttaa tai pantata käyttöoikeuden alaista omaisuutta. Tällainen toimenpide on pätemätön käyttöoikeuden haltijaa kohtaan.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa