Minilex - Lakipuhelin

Itsenäisyyspäivä, vapunpäivä ja merkkipäivät

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Itsenäisyyspäivä on palkallinen vapaapäivä ja sen aikana työt on keskeytettävä. Töiden keskeyttämisestä huolimatta työntekijälle on maksettava täyttä työpäivää vastaava palkka, jos se muuten olisi ollut työpäivä. 

Mikäli työntekijä kuitenkin työskentelee itsenäisyyspäivänä, on hänelle maksettava korotettua palkkaa. Itsenäisyyspäiväksi lasketaan koko se vuorokausi, joka alkaa kello kahdestakymmenestäneljästä sanotun päivän vastaisena yönä. Säännöllisessä kaksi- ja kolmivuorotyössä tämä vuorokausi voidaan kuitenkin laskea alkavaksi kuusi tuntia myöhemmin.

Samoin vapunpäivä on yleisesti vapaapäivä, mikäli työ on sellaista, että sunnuntaitkin ovat yleisesti vapaapäiviä. Itsenäisyyspäivä ja vapunpäivä ovatkin Suomessa yleisiä vapaapäiviä. Työehtosopimuksissa voi kyseisistä päivistä olla lisämääräyksiä, kuten esimerkiksi vapunpäivän palkallisuudesta tai korvauksen määrästä, joka maksetaan näiden päivien ollessa työpäiviä.

Työntekijän merkkipäivät ja perheeseen ja lähisukuun liittyvät tapahtumat saattavat olla työehtosopimuksissa säädetty palkallisiksi vapaapäiviksi. Merkkipäivinä voidaan pitää esimerkiksi 50- ja 60-vuotispäiviä sekä avioliittoon vihkimispäivää ja muuna tapahtumana esimerkiksi lähiomaisen hautajaispäivää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa