Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeustestamentti ja kuolinpesän oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallintaoikeustestamentti eroaa omistusoikeustestamentista sillä, että hallintaoikeustestamentilla testamentinsaaja saa vain käyttöoikeuden omaisuuteen, sen sijaan omistusoikeus siirtyy jollekin toiselle henkilölle. Omistusoikeustestamentilla koko omistusoikeus kaikkine siihen liittyvine oikeuksineen siirtyy. Hallintaoikeuteen kuuluu oikeus käyttää omaisuutta sen luonteenomaisella tavalla, ja saada omaisuuden tuottama tuotto, esimerkiksi vuokratulo.

Testamenttien luokittelussa hallintaoikeustestamentti on niin kutsuttu legaatti. Legaatti eroaa yleistestamentista sillä, että legaatilla siirtyy jokin tietty, yksilöity oikeus tai omaisuus. Yleistestamentilla sen sijaan siirretään koko omaisuus tai murto-osa siitä sen suuremmin yksilöimättä tai määrittelemättä. Legaatti ja yleistestamentti tuovat saajalleen erilaiset oikeudet kuolinpesässä. Yleistestamentin saaja tulee kuolinpesän osakkaaksi, mutta legaatin saaja ei. Näin ollen hallintaoikeuden saaja ei voi osallistua pesän yhteishallintoon, sillä tämä oikeus on tarkoitettu vain kuolinpesän osakkaille. Yhteishallintoon osallistuessaan kuolinpesän osakas saa oikeudet muun muassa pesänselvittäjän hakemiseen, tämän päätöksen moittimiseen, pesäjaon moittimiseen ja testamentin moittimiseen.

Perintöön liittyvät oikeuskysymykset ovat tavallisesti monimutkaisia, ja usein onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen. Oikeudellista apua tavoitat Minilexin lakipuhelimesta, sekä Minilexin lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa