Minilex - Lakipuhelin

Laittoman maahantulon järjestäminen - KKO:2012:24


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

  • Laittoman maahantulon järjestäminen
    Laiton maahantulo

Virallinen syyttäjä vaati A:lle ja B:lle rangaistusta laittoman maahantulon järjestämisestä, koska nämä olivat 17.10.2006 Turussa yhdessä yrittäneet järjestää laittomasti maahantuodut X:n ja Y:n edelleen Suomen kautta Ruotsiin, vaikka näillä ei ole ollut maahantuloon vaadittavaa passia, muuta matkustusasiakirjaa, viisumia tai oleskelulupaa.

Käräjäoikeus tuomitsi sekä A:n että B:n laittoman maahantulon järjestämisestä. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Rikoslain mukaan laittoman maahantulon järjestämisenä rangaistavaa on tuoda tai yrittää tuoda Suomeen tai Suomen kautta muuhun maahan ulkomaalainen, jolla ei ole maahantuloon vaadittavaa passia, muuta matkustusasiakirjaa, viisumia tai oleskelulupaa.

Korkein oikeus katsoi, että A ja B olivat olleet tietoisia X:n ja Y:n tulosta Suomeen laittomasti. Asiassa sen sijaan on jäänyt selvittämättä, onko A:lla tai B:llä ollut mitään yhteyttä X:n ja Y:n laittoman maahantulon järjestämisessä tai onko asiassa kyse toiminnasta, jossa he ovat mukana tietoisina menettelynsä liittymisestä laittoman kauttakulun järjestämisessä ulkomaalaisille. Näillä perusteilla Korkein oikeus katsoi, etteivät A ja B ole menettelyllään syyllistyneet laittoman maahantulon järjestämiseen, minkä vuoksi Korkein oikeus hylkäsi syytteet.

Aiheeseen liittyvät tapaukset

 

Selaa lakitietoa

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »