Minilex - Lakipuhelin

Yhteinen omaisuus avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti avioliitto ei muuta puolisoiden omistussuhteita: kumpikin aviopuoliso omistaa ennen avioliittoa ja sen aikana itselleen kuuluvan omaisuuden. Omaisuuden puoliso on voinut saada esimerkiksi lahjana tai perintönä. Puolisoiden omien omaisuuksien lisäksi puolisot voivat hankkia yhdessä yhteistä omaisuutta. Yhteiseksi omaisuudeksi puolisot voivat hankkia esimerkiksi asunto-osakkeita, ja yhteinen omaisuus hankitaan maksamalla kauppahinta puoliksi.

Aviopuolisoilla on oikeus vapaasti sopia, mikä omaisuus on puolisoiden yhteistä ja mikä on vain toisen puolison omistamaa. Olennaista omaisuuden hankinnassa on varallisuuden nimeäminen molempien tai vain toisen nimiin, sillä se lähtökohtaisesti määrittelee omistussuhteet. Puolisoiden olisi myös suositeltavaa sopia siitä, missä suhteessa he varallisuuden omistavat: esimerkiksi voidaan kirjallisesti sopia siitä, että toinen puoliso omistaa yhteisestä omaisuudesta 30 prosenttia ja toinen puoliso 70 prosenttia.

Puolisoiden omistussuhteet selvitetään siis ensisijaisesti nimiperiaatteen mukaan: henkilö, jonka nimissä omaisuus on hankittu, kirjattu tai rekisteröity, omistaa omaisuuden. Toisaalta nimiperiaatteesta voidaan poiketa, jos omaisuus on hankittu yhteiseen lukuun ja vain toisen nimiin. Voi siis olla, että vain toisen nimissä oleva omaisuus on tosiasiallisesti yhteistä omaisuutta. Tällöin nimiperiaatetta lievennetään niin sanotulla luottamusperiaatteella. Luottamusperiaatteen mukaan toisen nimiin hankittua omaisuutta on mahdollista pitää yhteisenä omaisuutena, jos omaisuus on tarkoitettu hankkia yhteiseksi ja se voidaan näyttää todeksi.

Tilanteessa, jossa yksinomaisesti tai pääasiallisesti yhteisenä asuntona pidetty omaisuus on vain toisen puolison nimissä, puolisolla ei ole oikeutta luovuttaa kyseistä asuntoa ja sen irtaimistoa ilman toisen puolison lupaa. Yhteinen asunto voi olla joko kiinteistö tai asunto-osake. Tällä tavalla pyritään turvaamaan myös toisen puolison oikeus yhteiseen asuntoon ja sen irtaimistoon, vaikka hän ei asuntoa omistaisikaan.

Käytännössä useimmiten aviopuolisoilla on lisäksi irtainta omaisuutta, joiden omistussuhteita on vaikeaa selvittää. Tällöin on voimassa puolisoiden välillä lakisääteinen yhteisomistusolettama. 

Avioliitto ei siis luo oikeutta toisen puolison omaisuuteen, ja omaisuuden erillisyys säilyy puolisoiden välillä. Puolisoilla on kuitenkin avio-oikeus erotessa tai toisen puolison kuollessa toistensa omaisuuteen, ellei sitä ei ole rajoitettu kokonaan tai osittain avioehdolla. Tarkemmin tietoa avio-oikeudesta ja sen rajaamisesta tai poistamisesta voi kysyä lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]