Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja yhteinen sukunimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisot eivät lähtökohtaisesti voi ottaa yhteistä sukunimeä. Aiemmin yhteistä sukunimeä ei saanut edes silloin, kun avopuolisoilla oli yhteinen lapsi. Nykyisin kuitenkin sellaiset avopuolisot, joilla on yhteinen lapsi, voivat hakemuksesta saada perheelle yhteisen sukunimen. On myös mahdollista keksiä jokin aivan uusi sukunimi ja hakea nimilautakunnalta itselleen tätä nimeä. Prosessi on kuitenkin pitkä.

Kuitenkin myös sellainen avopari, jolla ei ole yhteistä lasta, voi saada yhteiseltä näyttävän sukunimen siten, että toinen tai molemmat avopuolisoista vaihtaa oman sukunimensä samalta näyttävään sukunimeen. Molemmat voivat vaihtaa sukunimensä esimerkiksi sellaiseen sukunimeen, joka hänellä on aiemmin ollut tai joka on vakiintuneesti kuulunut hänen esivanhemmilleen. On kuitenkin huomattava, että tällöin avopuolisoilla on ainoastaan yhteiseltä näyttävä sukunimi, mikä on pidettävä erillään yhteisestä sukunimestä. Yhteiseltä näyttävä sukunimi tarkoittaa ainoastaan sitä, että henkilöt ovat sukunimikaimoja keskenään.

Nykyään avopuolisoilla on myös mahdollisuus ottaa itselleen käytössä olevan sukunimen. Eli avopuoliso voi ottaa toisen elossa olevan henkilön (avopuolisonsa) käytössä olevan sukunimen. Tämä on mahdollista, jos avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Lisäksi edellytetään, että avopuoliso antaa suostumuksensa nimen ottamiselle. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]