Minilex - Lakipuhelin

Avopuolisoiden ero ja ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliittoon ei lähtökohtaisesti liity mitään varallisuusjärjestelmää, joka olisi verrattavissa avioliittoon. Eräissä tapauksissa on kuitenkin katsottu aiheelliseksi säätää avopuolisoiden mahdollisuuksista vedota erityisiin oikeuksiin puolisoiden muuttaessa erilleen. Erityislaki koskee vain sellaisia avopuolisoita, jotka ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että eron yhteydessä toimitettaisiin sellainen ositus kuin avioeron yhteydessä. Ositus tarkoittaa aviopuolisoiden omaisuuden jakamista tasan tilanteessa, jossa puolisoiden välillä ei ole avioehtoa. 

Avoliiton päättyessä kumpikin puolisoista saa sen omaisuuden, joka hänelle omistajana kuuluu. Avioliitossa olettama on ennemminkin vastakkainen, eli kummallekin puolisolle kuuluu puolet yhteenlasketun omaisuuden säästöstä. Tätä olettamaa ei sovelleta avoliittoon edes erityislailla säänneltyjen pitkäkestoisten liittojen kohdalla. Tämän vuoksi myöskään ositusta ei voida soveltaa avopuolisoiden eroon. Laskennallista ositusta ei tarvita, kun kummallakin puolisolla on oikeus vain avoliiton aikana tai sitä ennen hankkimaansa tai saamaansa omaisuuteen. Avoliiton päättyessä eroon suoritetaan omaisuuden erottelu, ei ositusta. 

Erityislailla säännellyissä avoliitoissa toisella puolisolla on oikeus vaatia tietyissä tilanteissa toiselta hyvitystä omaisuuden erottelun yhteydessä. Hyvitys ei kuitenkaan viittaa ositukseen tai siinä maksettavaan tasinkoon. Tasinko on osituksessa se omaisuuserä, jonka varakkaampi aviopuoliso suorittaa vähävaraisemmalle, jotta avio-oikeuden alainen omaisuus menisi tasan. Hyvitys sen sijaan tarkoittaa korvauserää, jonka toinen avopuoliso voi vaatia toiselta kokiessaan, että omaisuuden erottelu yksin omistussuhteiden perusteella johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen ja sitä kautta perusteettoman edun saamiseen. Lopputulos voi olla kohtuuton esimerkiksi silloin, kun omaisuutta on hankittu vain toisen puolison nimiin yhteistaloudessa asumisen aikana ja toinen puoliso on saanut tästä osakseen merkittävää etua.

On syytä painottaa, että ositus ei kuulu avoliiton päättymisen seurauksiin. Avopari voi päästä osaksi aviovarallisuusjärjestelmää vain menemällä naimisiin. Lakimieheltä kannattaa kuitenkin tiedustella, voiko oikeus hyvitykseen tulla omalla kohdalla kysymykseen avoliiton päättyessä eroon. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]