Minilex - Lakipuhelin

Sukunimen muuttaminen avioliittoon mentäessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmimisen myötä sukunimi ei muutu automaattisesti, vaan siitä tulee tehdä erikseen ilmoitus. Sukunimen muuttuminen edellyttää siis aktiivisuutta, ja jos puolisot eivät ole mitään ilmoittaneet, niin he säilyttävät omat aikaisemmat sukunimensä avioliitosta huolimatta. Sukunimen muutos voidaan tehdä myös vihkimisen jälkeen avioliiton aikana eli sukunimeä ei ole pakko muuttaa vielä vihkimisen yhteydessä. Digi- ja väestötietovirasto (entinen maistraatti) käsittelee ja ratkaisee sukunimeä koskevat asiat. Lisäksi vihkijälle ilmoitetaan mahdollisesta sukunimen muutoksesta. Kun sukunimi on muuttunut avioliiton solmimisen myötä, niin tulee muistaa, että kaikki viralliset asiakirjat on muutettava. Esimerkiksi passi ja ajokortti on uusittava vastaamaan uutta sukunimeä.

Avioliiton solmivat henkilöt voivat valita useammasta eri vaihtoehdosta, joita ovat seuraavat:

  1. Avioliiton solmivat henkilöt voivat säilyttää omat sukunimensä
  2. Avioliiton solmivat henkilöt voivat ottaa yhteisen sukunimen
  3. Avioliiton solmivat henkilöt voivat ottaa yhteisen sukunimiyhdistelmän
  4. Toinen puolisoista ottaa käyttöönsä sukunimiyhdistelmän
  5. Toinen puolisoista ottaa käyttöönsä toisen puolison sukunimiyhdistelmän yhden sukunimen
  6. Avioliiton solmivat henkilöt voivat ottaa käyttöönsä uudissukunimen

Yhteinen sukunimi ja yhteinen sukunimiyhdistelmä

Avioliiton solmivat henkilöt voivat yhdessä päättää siitä, että he ottavat vihittäessä yhteisen sukunimen tai yhteisen sukunimiyhdistelmän. Tällaiseksi yhteiseksi sukunimeksi tai yhteiseksi sukunimiyhdistelmän osaksi voidaan ottaa se sukunimi, joka jommallakummalla puolisoista oli pyydettäessä avioliiton esteiden tutkintaa tai viimeksi oli naimattomana ollessaan.

Jos avioliiton solmivat henkilöt ovat päättäneet, että he ottavat yhteisen sukunimen tai yhteisen sukunimiyhdistelmän, heidän tulee ilmoittaa sukunimivalinnastaan samalla kun he pyytävät avioliiton esteiden tutkintaa. Esteiden tutkinnan yhteydessä tutkitaan myös valitun sukunimen lainmukaisuus. Tämä avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä tehty nimivalinta ei kuitenkaan sido tulevia puolisoita, vaan he voivat siitä huolimatta säilyttää vihittäessä omat sukunimensä.

Yhteiseksi sukunimeksi voidaan ottaa myös yksi sukunimi jommankumman puolison sukunimiyhdistelmästä. Lisäksi yhteiseksi sukunimiyhdistelmäksi voidaan ottaa jommankumman puolison sukunimiyhdistelmä sellaisenaan.

Toinen puolisoista ottaa käyttöönsä sukunimiyhdistelmän tai toisen puolison sukunimiyhdistelmän yhden sukunimen

Jos puolisot eivät ota yhteistä sukunimeä tai sukunimiyhdistelmää, niin toinen puolisoista voi toisen suostumuksella muodostaa sukunimiyhdistelmän omasta sukunimestään tai oman sukunimiyhdistelmänsä yhdestä sukunimestä ja puolisonsa sukunimestä tai puolison sukunimiyhdistelmän yhdestä sukunimestä.

Puoliso voi myös toisen suostumuksella ottaa sukunimekseen toisen puolison sukunimiyhdistelmän yhden sukunimen.

Uudissukunimi

Avioliittoon aikovat henkilöt voivat myös valita itselleen kokonaan uuden sukunimen. Uudissukunimellä tarkoitetaan sellaista sukunimeä, mikä ei ole kummankaan puolison sukunimi. Uudissukunimeä on haettava erikseen Digi- ja väestötietovirastolta hakemuksella ja sen myöntämistä koskevat omat edellytyksensä.

Sukunimen siirtymisen edellytyksistä

Edellytyksenä sille, että puolison sukunimi voi siirtyä toiselle puolisolle on, että kyseinen sukunimi on toisella puolisolla pyydettäessä avioliiton esteiden tutkintaa tai se oli hänellä viimeksi naimattomana ollessaan. Lisäksi toisen puolison tulee säilyttää tai ottaa kyseinen siirtyvä sukunimi käyttöön avioliiton solmimisen yhteydessä. 

Huomioitavaa myös on, että aiemmalta puolisolta saatua sukunimeä ei voi siirtää uudelle puolisolle sukunimeksi tai sukunimiyhdistelmän yhdeksi sukunimeksi. Myöskään aiemmalta puolisolta saatua sukunimiyhdistelmää ei voi siirtää uudelle puolisolle.

 

 

 

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]