Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto, ero ja lasten huoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos vanhemmat ovat avoliiton aikana tehneet sopimuksen lasten yhteishuollosta, sopimus pysyy voimassa myös eron jälkeen. Sopuisassa tilanteessa vanhempien tarvitsee eron jälkeen sopia vain lasten tapaamisoikeudesta. Samoin jos vanhemmat yksimielisesti sopivat huollon uskomisesta vain toiselle vanhemmalle, he voivat tehdä siitä sopimuksen ja käydä vahvistamassa sen kunnan sosiaalilautakunnassa. Sopimus vahvistetaan, jos se ei ole selvästi lapsen edun vastainen. Lainsäädännön näkökulmasta ei ole juurikaan väliä sillä, ovatko vanhemmat olleet avio- vai avoliitossa, sillä huoltajuudesta päättämisen prosessi on molemmissa tapauksissa samanlainen. Ainoa ero lienee se, että lasten huoltajuuskysymys on mahdollista käsitellä tuomioistuimessa avioeron liitännäisasiana.

Jos taas vanhempien välit ovat riitaiset ja huoltajuudesta tulee kiistaa, tilanne on luonnollisesti mutkikkaampi. On esimerkiksi mahdollista, että toinen vanhemmista haluaisi yksinhuoltajuuden, mutta toinen ei suostu tähän. Tällöin ensisijainen keino on varata aika lastenvalvojalle ja pyrkiä pääsemään asiassa sovintoon. Lastenvalvoja ei voi määrätä sopimuksen sisällöstä, mutta voi auttaa vanhempia sopimuksen laatimisessa.

Jos sopimukseen ei päästä, sekä avio- että avoparien kohdalla seuraava askel on kanne tuomioistuimeen. Huoltajuusriidoissa ratkaisu yritetään yleensä löytää tuomioistuinsovittelussa, mutta jos sovintoa ei vieläkään synny, tuomioistuin ratkaisee asian. Tuomioistuimen on mahdollista tehdä lapsen huollosta ja asumisesta seuraavat päätökset:

- Lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti. Jos huoltajuus määrätään molemmille vanhemmille, laki asettaa huoltajille yhteistoimintavelvoitteen: huoltajien pitää lähtökohtaisesti päättää lasta koskevista asioista yhdessä.

- Lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona, jos vanhemmat eivät asu yhdessä.

- Lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle.

- Lapsen huolto uskotaan vanhempien ohella tai sijasta yhdelle tai useammalle henkilölle, joka on antanut tähän suostumuksensa. Jos ainakin toinen vanhemmista on lapsensa huoltaja, tämä voidaan tehdä vain, jos siihen on lapsen kannalta erittäin painavia syitä.

Tuomioistuin voi myös antaa määräyksiä huoltajan tehtävistä, oikeuksista ja velvollisuuksista. Tuomioistuin voi myös päättää tehtävien jaosta huoltajien kesken. Tuomioistuimen tulisi ratkaista asia lapsen edun mukaisella tavalla ja ottaa tarvittaessa huomioon myös lapsen omat toiveet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]