Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja harkinta-aika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli jompikumpi puolisoista haluaa tai molemmat puolisot haluavat avioliiton päättyvän, avioero on mahdollinen harkinta-ajan jälkeen. Harkinta-ajalla pyritään antamaan puolisoille riittävästi aikaa pohtia avioliiton päättämistä. Avioliitto puretaan tuomioistuimen päätöksellä, mutta tietyin laissa säädetyin edellytyksin avioero on mahdollinen myös ilman harkinta-aikaa.

Avioeron hakemisessa on kaksi vaihetta. Ensimmäisestä vaiheesta, eli avioerohakemuksen jättämisestä käräjäoikeuden kansliaan, alkaa avioeron harkinta-aika. Harkinta-ajan pituus on kuusi kuukautta. Toisessa vaiheessa harkinta-ajan päätyttyä, mutta kuitenkin viimeistään vuoden sisällä harkinta-ajan alkamisesta, tulee joko toisen puolison tai molempien puolisoiden vaatia käräjäoikeudelta lopullisesti avioeron toteuttamista. Mikäli hakemuksen toista vaihetta ei tehdä, avioerohakemus raukeaa. Jos avioerohakemus raukeaa, avioliitto jatkuu normaalisti.

Avioerosta tulee tehdä kirjallinen hakemus. Harkinta-aika avioerolle alkaa, kun puolisoiden yhdessä tekemä avioerohakemus on jätetty toisen puolison kotipaikkakunnan käräjäoikeuteen. Jos vain toinen puolisoista hakee avioeroa, harkinta-aika alkaa silloin, kun toinen puolisoista on saanut avioerohakemuksesta tiedon. Mikäli avioeroa on hakenut vain toinen puolisoista, tuomioistuimen on varattava tilaisuus toiselle puolisolle tulla kuulluksi. Se, että kuultava puoliso vastustaa avioeroa, ei kuitenkaan estä tuomioistuinta myöntämästä avioeroa. Avioeron syitä ei tarvitse erohakemuksessa eritellä.

Avioeron voi saada tietyissä laissa säädetyissä tilanteissa ilman harkinta-aikaa. Harkinta-aikaa ei tarvita, jos puolisot ovat vähintään kaksi vuotta asuneet erillään. Erillään asumisen on oltava kahden vuoden ajalta keskeytymätöntä, ja se tulee todistaa erillisellä asuinosoitteella tai muilla keinoin. Osoitteenmuutoksen tekeminen onkin siksi tärkeää muistaa tehdä. Käytännössä nykyään ei ole varsinaisesti merkitystä sillä, tapaavatko puolisot erillään asumisen aikana.

Harkinta-aikaa ei tarvita myöskään, jos avioliitto on solmittu avioliiton esteestä huolimatta. Esimerkiksi harkinta-aikaa ei tarvita, kun puolisot ovat sisaruksia. Avioero voidaan myöntää tuomioistuimen päätöksellä ilman harkinta-aikaa myös, jos toisen puolison entinen avioliitto on ollut voimassa silloin, kun kyseinen avioliitto on solmittu.

Siten lähtökohtaisesti kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen puolisot voidaan tuomita käräjäoikeuden päätöksellä avioeroon. Tämä edellyttää kuitenkin, että puolisot erikseen vaativat avioeroa harkinta-ajan päätyttyä. Harkinta-aikana puolisot voivat asua yhdessä tai erillään, eikä sillä ole vaikutusta avioerohakemukseen. Ehdottoman avioesteen ilmetessä harkinta-aikaa ei ole, vaan eron voi saada välittömästi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Pääsääntöisesti avioeron saaminen edellyttää kuuden kuukauden harkinta-aikaa, jonka jälkeen avioeroa on erikseen vaadittava.

-Tietyissä laissa säädetyissä tilanteissa avioero voidaan myöntää ilman harkinta-aikaa.

Varoitukset

-Jos avioeroa ei vaadita harkinta-ajan jälkeen viimeistään vuoden kuluttua harkinta-ajan alkamisen jälkeen, avioero raukeaa ja avioliitto jatkuu normaalisti.

-Avioeroa ei voida myöntää ilman harkinta-aikaa muutoin kuin laissa säädetyissä tilanteissa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]