Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja hallintaoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa kysymys hallintaoikeudesta tulee ajankohtaiseksi avoliiton päättyessä toisen avopuolison kuolemaan. Jos asunto, joka on ollut avoparin koti, on avopuolisoiden yhteisomistuksessa, on avolesken mahdollista saada hallintaoikeus asuntoon. 

Avopuolisot eivät peri toisiaan automaattisesti lain nojalla, eikä heillä ole muutoinkaan oikeutta toistensa omaisuuteen. Avoleski ei myöskään saa jakamatonta käyttöoikeutta avoparin yhteisenä kotina olleeseen kotiin, kuten avioliitossa ollut leski saa. Näin ollen ainoa keino, miten avopuolisot voivat suojata toistensa asemaa, on tehdä toistensa hyväksi testamentti. Testamentilla perittävä voi melko vapaasti määrätä omaisuudestaan. Rintaperillisten oikeutta lakiosaan ei kuitenkaan testamentilla pysty loukkaamaan. 

Avopuolisoiden yhteinen asunto kuuluu puoliksi kuolinpesälle, jolloin ainoa keino jakaa perintö voi olla asunnon myynti. Silloin avolesken on muutettava pois. Testamentilla on mahdollista antaa yhteiseen asuntoon hallintaoikeus. Tällöin testamentista käytetään nimitystä hallintaoikeustestamentti. Hallintaoikeus ei saa rajoittaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan. Jos hallintaoikeutta ei voida antaa ilman, että lakiosaoikeutta loukataan, ei avoleskellä ole mahdollisuutta sitä saada. Rintaperillisten oikeus lakiosaan menee nimittäin avolesken testamentin nojalla saamien oikeuksien edelle. Jos avopari olisi naimisissa, menisi lesken hallintaoikeus lasten lakiosan edelle. Näin ollen avioliitossa lesken asema on hallintaoikeuden osalta turvatumpi avolesken asema.

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avopuolisot voivat antaa toisilleen hallintaoikeuden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon testamentilla.

Varoitukset

-Avoleskellä ei ole oikeutta jäädä asumaan yhteiseen asuntoon avopuolison kuoleman jälkeen, jos puolisot eivät ole laatineet hallintaoikeustestamenttia.

-Vaikka avoleskellä olisi testamentin nojalla oikeus jäädä asumaan yhteiseen asuntoon, ei hallintaoikeutta voida toteuttaa, jos se loukkaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]