Minilex - Lakipuhelin

Miten kirkollinen vihkiminen tapahtuu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kihlakumppanit päätyvät yleensä kirkolliseen vihkimiseen halutessaan liitolleen Jumalan siunauksen. Vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun avioliiton esteet on tutkittu ja kihlakumppanit ovat saaneet tästä todistuksen. Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa joko evankelis-luterilaisessa tai ortodoksisessa kirkossa tai rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa. Vihkimisen ei tarvitse välttämättä tapahtua kirkossa vaan se voidaan järjestää myös muualla, kuten ulkona, vihittävien kotona tai muussa vastaavassa paikassa. Edellytyksenä on, että vihkimisen toimittava pappi suostuu kyseiseen järjestelyyn.

Avioliiton solmimisen on tapahduttava tietyllä avioliittolaissa tarkemmin säädetyllä tavalla ollakseen oikeudellisesti pätevä. Vihkimisen tulee siis tapahtua niin, että vaaditut avioliiton solmimiselle asetetut muotovaatimukset täyttyvät. Vihkimisen aikana kummankin osapuolen tulee olla samanaikaisesti läsnä. Vihkiminen tapahtuu yleisimmin sukulaisten tai muiden todistajien läsnä ollessa. Mahdollista on saada myös seurakunnan puolesta todistajat, mikäli vihittävät niin haluavat. Kummankin vihittävistä on vastattava myöntävästi vihkijän heille esittämiin kysymyksiin siitä, tahtovatko he mennä kihlakumppaninsa kanssa avioliittoon. Tämän jälkeen vihkijä voi julistaa vihittävät aviopuolisoiksi.

Vihkimisen jälkeen vihkijän on annettava siitä pyynnöstä todistus puolisoille. Lisäksi vihkijän on ilmoitettava viipymättä vihkimisestä väestötietojärjestelmään. Edellä mainitut seikat ovat avioliiton oikeudellisia edellytyksiä, joiden tulee tapahtua vihkimisen aikana. Muut vihkimisen ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen tapahtuu. Oikeudellisten muotovaatimusten lisäksi evankelis-luterilaisessa kirkossa vihkiminen edellyttää, että molemmat vihittävistä ovat käyneet rippikoulun ja kuuluvat kirkkoon. Jos ainoastaan toinen vihittävistä on evankelis-luterilaisen kirkkokunnan jäsen, voidaan kirkollinen vihkiminen silti toimittaa, mikäli luterilaiseen kirkkokuntaan kuulumaton osapuoli on jonkin toisen kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen. Edellä mainittu pätee myös ortodoksiseen kirkkokuntaan sillä poikkeuksella, että rippikoulu ei ole vihkimisen edellytys.

Oikeudellisen luonteensa vuoksi avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa samalle parille vain yhden kerran. Jos pari haluaa avioitua uudelleen lainvoimaisen avioeron jälkeen, niin tämä on tietysti mahdollista. Avioliiton siunaaminen voidaan sen sijaan toimittaa vihkimisen jälkeen, mikäli siihen on erityisiä syitä. Tällainen käytäntö on yleistynyt kansainvälisten avioliittojen myötä. Puolisot voivat haluta kirkollista siunaamista myös siviilivihkimisen jälkeen taikka halutessaan juhlistaa pitkään jatkunutta avioliittoaan. Avioliiton siunaaminen muistuttaa paljolti kirkollista vihkimistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]