Minilex - Lakipuhelin

Miten avoliitto eroaa avioliitosta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto eroaa avioliitosta monella tavalla. Erot koskevat muun muassa puolisoiden sukunimeä, elatusvelvollisuutta, omaisuuden jakamista parisuhteen päättyessä, sosiaalietuuksia sekä perintöoikeutta.

Avoliitto on periaatteessa avioliittoon rinnastuva asuinliitto, mutta juridisesti avoliitto kuitenkin eroaa merkittäviltä osin avioliitosta.

Sukunimi

Avoliiton solmimisella ei lähtökohtaisesti ole vaikutusta avoliitossa olevien sukunimiin. Avopuolisot eivät voi ottaa yhteistä sukunimeä ilmoitusmenettelyssä niin kuin aviopuolisot. Kuitenkin avopuoliso voi ottaa itselleen elossa olevan henkilön käytössä olevan sukunimen eli esimerkiksi avopuolisonsa sukunimen vain, jos kyseinen sukunimi on käytössä hakijan avopuolisolla, jonka kanssa sukunimen hakija on asunut yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Lisäksi edellytetään, että avopuoliso antaa suostumuksensa nimen ottamiselle.

Elatusvelvollisuus

Avopuolisoilla ei ole elatusvelvollisuutta toisiaan kohtaan. Aviopuolisoilla puolestaan on tämä elatusvelvollisuus. Avopuoliso ei voi siis esimerkiksi kanteella vaatia toista avopuolisoa osallistumaan perheen tai itsensä elatukseen.

Omaisuus

Avopuolisoilla ei ole vastaavanlaista avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, niin kuin aviopuolisoilla. Avopuolisot säilyttävät itsellään kumpikin oman omaisuutensa ja eron tullessa ajankohtaiseksi suoritetaan omaisuuden erottelu eikä ositusta.

Avopuoliso ei myöskään tarvitse toisen avopuolison suostumusta oman asuntonsa myyntiin, vaikka molemmat asuisivat kyseisessä asunnossa. Avioliitossa kyseinen suostumus puolestaan edellytetään, jotta asunto voidaan myydä.

Perintö

Avioliitossa leski perii puolisonsa, jos ensiksi kuolleella puolisolla ei ollut lapsia. Kuitenkin, jos ensin kuolleella puolisolla oli rintaperillisiä, niin leskellä on siitä huolimatta oikeus hallita jäämistöä jakamattomana. Lisäksi leskellä on oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon ja tavanomainen asuntoirtaimisto jätetään myös lesken hallintaan. Avopuolisot eivät puolestaan peri toisiaan eikä avoleskellä ole vastaavaa oikeutta jäädä asumaan yhteiseen kotiin, jollei avolesken hyväksi ole tehty testamenttia. Testamentti on siis ainoa keino, jolla omaisuutta voi siirtyä avoleskelle toisen avopuolison kuoleman jälkeen. Yleensä avolesken tulee myös maksaa korkeampaa perintöveroa, jos hän perii testamentin nojalla omaisuutta. 

Avopuolisolla ei ole myöskään oikeutta leskeneläkkeeseen parisuhteen toisen osapuolen kuollessa.

 

 

 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avoliitto eroaa monessa suhteessa avioliitosta. 

Varoitukset

- Avopuolisot eivät peri toisiaan eikä heillä ole elatusvelvollisuutta toisiaan kohtaan. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]