Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimuksen laiminlyönti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen ja siitä vastaavat hänen vanhempansa kykyjensä mukaan. Lapselle suoritetaan elatusapua, jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta tai jos lapsi ei asu pysyvästi vanhempansa luona. Tyypillisesti elatusapu tulee kyseeseen, kun vanhemmat eivät asu yhdessä, jolloin etävanhempi velvoitetaan suorittamaan elatusapua rahasuorituksena. Lähivanhempi sen sijaan ei ole velvollinen rahasuorituksen maksamiseen, sillä hän huolehtii muutoin lapsen elatuksesta kykyjensä mukaan. Vahvistettu elatussopimus, jossa on sovittu elatusavun suoritustavasta ja määrästä, on pantava täytäntöön kuin lainvoimainen tuomio.

Jos elatusvelvollinen laiminlyö elatussopimuksessa määritellyt velvoitteensa, voidaan lapselle suorittaa elatustukea. Sitä voi hakea kirjallisesti Kansaneläkelaitokselta, joka myöntää tukia, ja hakemuksen voi tehdä lapsen huoltaja, edunvalvoja tai muu henkilö, jonka hoidossa lapsi tosiasiallisesti on. Myös 15 vuotta täyttänyt itsenäisesti asuva lapsi voi itse tehdä hakemuksen. Hakemukseen on liitettävä elatussopimus tai selvitys siitä, että se on ulosottoviranomaisen hallussa. Kansaneläkelaitos antaa elatussopimuksen laiminlyöneelle elatusvelvolliselle tiedon elatustukihakemuksesta ja antaa hänelle tilaisuuden tulla kuulluksi asian suhteen. 

Kansaneläkelaitos saa oikeuden periä elatusvelvolliselta takaisin sen määrän, jonka se on maksanut elatustukea elatusavun laiminlyömisen vuoksi (takautumissaatava). Maksamattomista elatusapueristä peritään myös viivästyskorkoa. Oikeus saatavien perimiseen jatkuu, kunnes maksamattomia eriä ei ole enää jäljellä. Elatusvelvollisen on siis suoritettava maksut Kansaneläkelaitokselle, eikä elatussopimukseen merkitylle saajalle. 

Jos elatusavun laiminlyönti on johtunut elatusvelvollisen maksukyvyttömyydestä, on Kansaneläkelaitoksen jätettävä takautumissaatavat perimättä elatusvelvollisen hakemuksesta. Takautumissaatava jätetään perimättä vähintään yhdeltä kalenterikuukaudelta ja takautuvasti maksuvapautusta ei myönnetä pidemmältä, kuin yhden vuoden ajalta ilman erityisen painavia syitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]