Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimus oikeuden kautta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan avioliitossa elävien puolisoiden on otettava kykynsä mukaan osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Puolison elatuksella tarkoitetaan puolisoiden yhteisten ja kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämistä.

Puolisoilla on mahdollisuus tehdä sopimus siitä määrästä, jota jompikumpi puoliso suorittaa toiselle elatusapuna. Puolisoiden elämäntilanne voi olla esimerkiksi sellainen, että toinen puoliso kulkee töissä ja toinen opiskelee, jolloin töissä kulkevalle puolisolle voidaan elatussopimuksen kautta vahvistaa velvollisuus osallistua opiskelevan puolison elatukseen.

Usein erilliselle sopimukselle ei ole tarvetta, mutta elatussopimus voidaan vahvistaa esimerkiksi silloin, kun toinen puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa. Elatussopimus täytyy tehdä kirjallisesti ja tällöin sen vahvistaa tuomioistuin. Tuomioistuin voi vahvistaa elatussopimuksen myös silloin, kun puolisot asuvat erillään tai kun heidät tuomitaan avioeroon.

Jos olosuhteet muuttuvat, eli esimerkiksi opiskeleva puoliso valmistuu, eikä tarvitse enää toisen puolison elatusta, elatussopimusta voidaan muuttaa, mikäli se katsotaan aiheelliseksi. Joka tapauksessa elatussopimusta voidaan muuttaa, jos se on toista puolisoa kohtaan kohtuuton. Opiskelijana toimiva puoliso ei esimerkiksi voi vaatia työssä käyvältä puolisolta sellaista elatusapua, joka olisi niin suuri, että se asettaisi työssä käyvän puolison talouden vaaraan.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]