Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimuksen noudattaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatussopimus, kuten mikä tahansa muu sopimus, on lähtökohtaisesti sen osapuolia sitova asiakirja. Elatussopimusta tulee noudattaa niin, kuin sopimuksessa on nimenomaisesti sovittu. Sopimus voidaan laatia sovinnollisesti lapsen vanhempien välillä, mutta aina tämä ei johda minkäänlaiseen lopputulokseen, jolloin asian voi viedä myös tuomioistuimen käsiteltäväksi. Joskus elämäntilanteet muuttuvat niin radikaalisti, että elatusvelvollinen vanhempi ei välttämättä pysty maksamaan sovittua elatusapua. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti oikeuta yksipuoliseen elatussopimuksen noudattamatta jättämiseen, vaan asiasta on aina pyrittävä jo etukäteen keskustelemaan ja sopimaan niiden osapuolten välillä, joita asia koskee. Elatusavun määrän muuttamiseen pitää olla myös painavat perusteet, esimerksi vähäinen tai väliaikainen tulojen muutos ei yleensä muodosta perustetta elatussopimuksen sisällön muuttamiselle.

Vaikka elatussopimus olisi alunperin vahvistettu tuomioistuimessa, siihen on mahdollista tehdä muutoksia vanhempien keskinäisellä sopimuksella. Jos tämä ei ole mahdollista, myös muutokset voidaan viedä tuomioistuimen käsiteltäväksi. Huomioitavaa on, että edellä mainittujen painavien perusteiden sopimuksen muuttamiselle on oltava olemassa. Jos elatusvelvollinen oma-aloitteisesti muuttaa elatusavun määrää, maksupäiviä tai jättää suoritukset tekemättä, voi toinen vanhemmista hakea elatustukea Kansaneläkelaitokselta. Se ei kuitenkaan vapauta elatusvelvollista maksujen maksamisesta, vaan Kela perii ne maksuvelvolliselta takaisin viimekädessä perinnän ja ulosoton toimin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]