Minilex - Lakipuhelin

Tapaamissopimus ja elatussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen tapaamisoikeudesta, huollosta ja elatuksesta voidaan määrätä joko sopimuksella tai tuomiolla. Vanhemmille on laissa jätetty melko laaja vapaus sopia lapsen asioista haluamallaan tavalla. Jos sen sijaan vanhemmat eivät pääse asiassa sovintoon, ratkaisun tekee tuomioistuin. Tässä artikkelissa käsitellään edellä mainittujen sopimusten tekoa sekä niiden rikkomisen seurauksia.

Tapaamisoikeudesta, huollosta ja elatuksesta tehdyt sopimukset vahvistetaan kunnan sosiaalilautakunnassa. Sopimukset vahvistetaan, jos ne ovat lapsen edun mukaisia. Elatussopimusta vahvistaessa arvioidaan lisäksi, onko sopimus kohtuullinen vanhempien kannalta. Kun sopimus on vahvistettu, se on täytäntöönpanokelpoinen samalla tavalla kuin tuomioistuimen tuomio. Tämä tarkoittaa, että osapuolet voidaan tarvittaessa pakkotoimin velvoittaa toimimaan sopimuksen määräämällä tavalla: esimerkiksi elatusapu voidaan periä ulosottoteitse tai lapsi voidaan määrätä luovutettavaksi sakon uhalla.

Sopimusten täytäntöönpanokelpoisuudesta seuraa, että sopimusten tulisi olla mahdollisimman tarkkoja. Tuomioistuinten tai ulosottoviranomaisen on tarvittaessa pystyttävä määrittelemään, milloin sopimusta on rikottu eli milloin se voidaan panna täytäntöön. Esimerkiksi tapaamisoikeuden osalta voidaan sopia, että lapsi saa tavata toista vanhempaa parillisten viikkojen viikonloppuina alkaen klo 16 perjantaina jne. Lain mukaan elatussopimuksessa on mainittava lapsen ja vanhemman henkilötiedot, elatusavun määrä, maksamisvelvollisuuden alkamis- ja päättymisajankohdat, erääntymisajankohta ja elatusavun saaja.

Jos elatussopimusta rikotaan, elatusavun saaja voi hakea Kelalta elatustukea. Jos Kela myöntää tuen laiminlyönnin perusteella, se perii kaikki erääntyneet elatusavut elatusvelvolliselta. Jos taas huollosta tai tapaamisoikeudesta tehtyä sopimusta rikotaan, seurauksena on yleensä tuomioistuimen määräys toimia sopimuksen edellyttämällä tavalla (esim. luovuttaa lapsi). Määräykseen voidaan liittää uhkasakko. Tietyin edellytyksin lapsi voidaan myös määrätä noudettavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]