Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimus laissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoiden välistä elatussopimusta koskeva sääntely on avioliittolaissa. Lapsen oikeudesta elatuksen saamiseen vanhemmiltaan säädetään puolestaan lapsen elatuksesta annetussa laissa. Aviopuolisoilla on pääsääntöisesti vihkimisestä avioliiton purkautumiseen, joko toisen puolison kuolemaan tai avioeron lainvoimaiseksi tulemiseen, elatusvelvollisuus toisiinsa nähden. Avioliittolaissa säännellään muun muassa niin kyseistä elatusvelvollisuutta kuin elatusavun suorittamisen määräämistä ja elatussopimuksen solmimista. Artikkelin aikana elatussopimuksella tarkoitetaan nimenomaan aviopuolisoiden välillä solmittavaa ja avioliittolaissa säänneltyä elatusapusopimusta, jonka myötä puolisot voivat sopia elatusavun maksamisesta. Käsittelyn ulkopuolelle rajataan näin ollen lapsen elatusta koskeva elatussopimus, vaikka onkin huomionarvoista, että myös lapsen elatukseen liittyvät kysymykset voivat ajankohtaistua puolisoiden avioliiton aikana, avioeron myötä tai yleisesti ottaen elatussopimusta solmittaessa.

Aviopuolisoiden elatusvelvollisuus

Laissa säännellään puolisoiden osalta ensiksikin sitä, mitä elatusvelvollisuudella tarkoitetaan. Kumpikin puoliso on näin ollen velvollinen osallistumaan perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen kykyjensä mukaan. Elatukseen kuuluviksi katsotaan puolisoiden sekä yhteisten että henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttäminen. Oikeuskirjallisuudessa elatusvelvollisuuden on katsottu tulevan suhteutetuksi puolisoiden oloihin ja myös elatuksen tasoa määritettäessä voidaan huomioida tapauskohtaisesti vaihtelevia piirteitä, kuten puolisoiden tulot ja varallisuus. Elatusvelvollisuuden myötä kummankin puolison on tarkoitus kyetä ylläpitämään keskenään samanlaista elintasoa aikana, jona he ovat keskenään avioliitossa. Elatusvelvollisuuden jatkuminen avioeron lainvoimaisuuden jälkeen on poikkeuksellista, mutta paikoin mahdollista. Tällöin on kuitenkin huomionarvoista, ettei elatuksen tarvitse täyttää samoja tietyn elintason takaamisvaatimuksia.

Puolisoiden välillä vallitsee avioliiton aikana joitakin rajoituksia huomioonottamatta sopimusvapaus, jonka nojalla he voivat sopia yhteisymmärryksessä myös elatusvelvollisuutensa täyttämisestä, kuten elatuksen tasosta tai elatusavun maksamisesta. Elatussopimusta ei voida solmia pätevästi niin, että toinen puoliso ennakollisesti luopuisi oikeudestaan elatukseen avioliiton aikana. Elatusvelvollisuus on avioliiton aikana näin ollen pakottavaksi tarkoitettua sääntelyä. Yleisesti ottaen sopimuksen solmimiseen liittyy kuitenkin ajatus sopimuksen sitovuudesta, eli siitä, että sopimuksen osapuolten tulee myös noudattaa yhteisymmärryksessä ja pätevällä tavalla solmimaansa sopimusta. Yleensä puolisoiden välillä ei tarvita erityistä sopimusta elatusvelvollisuuden täyttämisestä, sen tapahtuessa luonnostaan perheen sisäisten toimiviksi havaittujen toimintamallien noudattamisen myötä.

Elatusavun suoritettavaksi määräämisen ja elatussopimuksen solmimisen ajankohtaistumisesta laissa

Avioliittolain mukaan elatussopimus voidaan solmia elatusavusta, joka tulee suoritettavaksi toiselle puolisolle tietyin edellytyksin. Elatusavun suorittaminen voi näin ollen ajankohtaistua esimerkiksi silloin, kun toinen puoliso syyllistyy elatusvelvollisuutensa laiminlyöntiin. Tällöin tai, jos puolisot asuvat erillään, voi myös tuomioistuin velvoittaa puolison maksamaan elatusapua toiselle puolisolle. Lain sääntelyn mukaan elatusavun määrä ja sen suorittamistapa voivat tulla vahvistettaviksi joko sopimuksella tai tuomioistuimen tekemällä päätöksellä. Puolisoiden kesken tapahtuvaa sopimusta on pidetty suotuisana vaihtoehtona aina, kun sen solmiminen vain on mahdollista. Elatussopimuksen solmimisen osalta on huomionarvoista se, että puolisot voivat tehdä sopimuksen myös tulevan varalle, eikä oikeus sopimuksen pätevään solmimiseen riipu siitä, onko heidän välillään jo ilmennyt elatusvelvollisuuden laiminlyöntiä tai välirikon vuoksi tapahtuvaa erilleen muuttoa ilmentävä tilanne.

Elatussopimuksen solmiminen ja sopimuksen vahvistaminen laissa

Avioliittolaissa säännellään nimenomaisesti puolisoiden mahdollisuutta solmia keskenään sopimus toiselle puolisolle maksettavaksi tulevasta elatusavusta. Kyseinen elatussopimus, eli elatusapusopimus, on tehtävä kirjallisesti, jotta se voidaan vahvistaa sosiaalilautakunnassa. Vahvistaminen tulee tehdä sen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa toisella tai kummallakin puolisolla on asuinpaikka. Arvioitavaksi voi vahvistamisen osalta tulla toisaalta myös tilanne, jossa kummallakaan puolisolla ei ole asuinpaikkaa Suomessa, mutta siitä huolimatta Suomen tuomioistuin katsotaan toimivaltaiseksi elatusta koskevassa asiassa tietyn, avioliittolaissa, määritetyn neuvoston asetuksen mukaan. Tällöin on katsottu, että sosiaalilautakunta voi vahvistaa elatussopimuksen, jos sen osapuolet ovat tiettyjä määräyksiä vastaavasti sopineet, että asiaan sovelletaan Suomen lakia. Tällöin sopimus tulee esittää Helsingin kaupungin sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi.

Laissa säännellään elatussopimuksen vahvistamisen osalta myös niin, että sosiaalilautakunnan tulee ennen vahvistamisen tekoa harkita, onko sopimusta mahdollista pitää kohtuullisena, kun huomioidaan puolison elatuksen tarve, toisen puolison maksukyky ja muut seikat, jotka voivat vaikuttaa asiaan. Sosiaalilautakunnan vahvistama elatussopimus on mahdollista panna täytäntöön samalla tavalla kuin lainvoimainen päätös, jonka on antanut tuomioistuin. Toisaalta on hyvä huomioida, että myös vahvistamaton sopimus sitoo osapuoliaan, kuten on ilmennyt artikkelin aikana jo ohimennen myös sopimuksen sitovuudesta keskusteltaessa.

Elatussopimuksen muuttaminen laissa

Elatussopimuksen osalta laissa on säännelty myös sopimuksen muuttamista. Sekä tuomioistuimen antaman päätöksen että puolisoiden keskenään tekemän elatussopimuksen muuttamisen on katsottu olevan mahdollista silloin, kun se näyttäytyy muuttuneiden olosuhteiden nojalla aiheellisena. Tilanteessa, jossa päätöksessä tai sopimuksessa kertakaikkisena suoritettavaksi vahvistettu elatusapu on jo maksettu, ei muuttaminen enää jälkeenpäin ole mahdollista. Puolisoiden keskenään tekemän elatussopimuksen osalta muuttaminen voidaan tehdä tilanteessa, jossa sopimus näyttäytyy kohtuuttomana. Jos päätöstä tai sopimusta muutetaan, päätös kumotaan tai sopimus julistetaan mitättömäksi, tulee tuomioistuimen harkittavaksi, onko elatusapua maksaneen puolison mahdollista saada kokonaan tai osin takaisin elatusapuna jo suorittamansa määrä.

Elatussopimusta koskevan lainsäädännön tulkinnan ja muiden aiheeseen liittyvien epäselvien kysymysten osalta saattaa olla suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Aviopuolisoiden välistä mahdollisuutta elatussopimuksen solmimiseen säännellään avioliittolaissa.

- Avioliittolaki sisältää sääntelyä koskien myös puolisoiden välistä elatusvelvollisuutta yleisesti, elatussopimuksen vahvistamista sekä elatussopimuksen muuttamista.

Varoitukset

- Elatussopimuksen sisältöä ei ole säännelty laissa, mutta pätevänä ei ole pidetty sopimista ennakollisesti siitä, että puoliso luopuu oikeudestaan avioliiton aikaiseen elatukseen. Myös kohtuullisuusvaatimuksen on katsottu rajoittavan puolisoiden vapautta sopia elatusvelvollisuudestaan ja elatusavun suorittamisesta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]