Minilex - Lakipuhelin

Avioparin elatusvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioparin elatusvelvollisuus merkitsee sitä, että kumpikin puoliso on velvollinen ottamaan osaa perheen yhteisestä taloudesta ja toistensa elatuksesta huolehtimiseen kykyjensä mukaan. Puolisoiden elatusta koskevien velvollisuuksien katsotaan määräytyvän yhtäläisin perustein ja velvollisuutta elatukseen pidetään henkilökohtaisena. Avioparin elatusta voidaan itsessään kuvailla kummankin yhteisten ja myös henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämiseksi. Yhteisten tarpeiden on katsottu voivan kattaa niin puolisoiden asumisen kuin yhteisestä elämisestä aiheutuvat kustannukset, ruuat ja juomat. Yleisesti yhteisten tarpeiden on katsottu olevan välttämättömyysmenoja, joita yhdessä asumisesta yleensä aiheutuu. Henkilökohtaisina tarpeina on puolestaan pidetty esimerkiksi vaatteita, terveydenhuollosta aiheutuvia menoja, lääkkeitä ja hygieniaa.

Tarpeiden arviointia voidaan tehdä myös tilannekohtaisesti niin, että huomioitaviksi tulevat sellaiset seikat, jotka milloinkin hyödyttävät koko perhettä tai toistakin puolisoa. Kykyjensä mukaan huolehtimisella tarkoitetaan elatuksesta huolehtimisvaatimuksessa objektiivisesti arvioitavissa olevaa taloudellista mahdollisuutta toisen puolison elatuksesta huolehtimiseen. Artikkelin edetessä keskitytään avioparin elatusvelvollisuuden kannalta huomionarvoisiin seikkoihin, kuten velvollisuuden ulottuvuuteen, toteuttamisvaihtoehtoihin ja velvollisuudesta määräämismahdollisuuksiin.

Avioparin elatusvelvollisuuden ulottuvuus

Avioparin elatusvelvollisuus alkaa puolisoiden vihkimishetkellä. Avioliiton solmimisesta huolimatta puolisot omistavat edelleen itse oman omaisuutensa ja vastaavat yksin myös tekemästään velasta. Jos puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, tarkoittaa se kuitenkin sitä, että osituksen ajankohtaistuessa he ovat oikeutettuja saamaan puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Puolisot voivat halutessaan sulkea avio-oikeuden pois avioehtosopimuksin tai muin nimenomaisin määräyksin.

Avioliiton solmiminen ei vaikuta myöskään puolisoiden oikeuteen tehdä sopimuksia, mikä ilmenee esimerkiksi juuri mahdollisuutena tehdä avioehtosopimus. Avioparin elatusvelvollisuuden suhteen on kuitenkin huomionarvoista, ettei sen pois sulkeminen etukäteen ole mahdollista. Tehottomana on pidetty myös elatusvelvollisuuden kolmannelle henkilölle luovuttamista ja ulosmittaamista. Avioliiton kestäessä on katsottu, ettei puolisolle kuuluva elatusoikeus voi vanhentua. Avioparin elatusvelvollisuuden ulottuvuuden katsotaan katkeavan vasta toisen puolison kuolemaan, jollei puolisoiden avioerosta johdu muuta. Avioliiton purkautuessa avioeron vuoksi, jatkuu elatusvelvollisuus siihen asti, että avioero saa lainvoiman. Poikkeustapauksissa elatusvelvollisuus voi jatkua myös lainvoimaiseksi tulleen avioeron jälkeen. Velvollisuus elatukseen ei katkea esimerkiksi puolison laitoshoitoon joutumisen tai edunvalvojan määräämisen vuoksi. Elatusvelvollisuus ei lakkaa myöskään, vaikka toinen puoliso muuttaisi pois perheen kodista. Puolison elatusvelvollisuus voi katketa toisaalta silloin, jos hänellä ei katsota olevan lainkaan kykyä elättää toista puolisoa.

Voiko aviopari sopia keskenään elatusvelvollisuudesta?

Avioparin keskinäinen elatusvelvollisuus on puolisoiden välillä avioliiton kestäessä pakottavaa oikeutta, jota he eivät voi kumota edes yhteisymmärryksessä sopien. Toisaalta voidaan huomioida, että puolisot voivat kuitenkin sopia elatuksensa tasosta, esimerkiksi elinkustannuksiaan vähentämään pyrkien. Puolisoiden on mahdollista tehdä myös niin sanottu ”elatusapusopimus”, joka voidaan solmia joko avioliiton aikana tai vaihtoehtoisesti, kun liitto on purkautunut avioerosta johtuen. Elatusapusopimuksen sisältöä ei ole säännelty laissa erikseen. Vahvistetulla sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä voidaan tarvittaessa todeta suoritettavan elatusavun määrä ja se tapa, jolla elatusavun suorittaminen tehdään. Sääntelemättömyydestä huolimatta joidenkin sisällöllisten vaatimusten tulee elatusapusopimuksen suhteen täyttyä ja sosiaalilautakunnan ei tule vahvistaa sopimusta ennen kuin sen kohtuullisuus on arvioitu, huomioiden niin elatuksen tarve, maksukyky kuin muut seikat, joilla voidaan katsoa olevan asiaan vaikutusta.

Avioliiton aikana vallitsee sopimusvapaus, vaikka sopimiselle tällöin voidaankin asettaa joitakin rajoja. Elatusvelvollisuuden sisällöstä sopiminen voi näyttäytyä puolisoiden välillä käyttökelpoisena vaihtoehtona, jos työnjako ei jostain syystä perheen sisällä suju niin, että tilanne on molempien puolisoiden kannalta hyväksyttävä. Sopimusvapauden vastapainona voidaan pitää ajatusta sopimuksen sitovuudesta niin, että puolisot ovat velvollisia noudattamaan keskenään pätevästi solmimaansa sopimusta. Jos puolisot ovat tehneet keskenään elatusapusopimuksen, on se heitä sitova, vaikka vahvistamista ei olisi tehty. Elatusvelvollisuudesta sopimisen suhteen on kuitenkin mahdollista, että kohtuuttomana pidettävää sopimusta joudutaan muuttamaan.

Miten elatusvelvollisuus voidaan täyttää?

Elatusvelvollisuuden osalta on huomionarvoista, ettei kyse ole pelkästään minimielatuksen takaamisesta, vaan velvollisuus voidaan suhteuttaa niin puolisoiden oloihin kuin heidän tuloihinsa ja varallisuuteensa. Tavoitteeksi on mainittu yleisesti ottaen se, että kummallakin puolisolla olisi avioliiton aikana mahdollisuus ylläpitää keskenään samanlaista elintasoa. Elintason tulisi tällöin olla riippumaton siitä, millä tavalla puolisot täyttävät oman elatusta koskevan velvollisuutensa. Elatusvelvollisuus voidaan täyttää näin ollen monella eri tapaa niin, että tapa suhteutuu siihen elämäntilanteeseen, jossa kukin puoliso kyseisellä hetkellä on. Elatusvelvollisuuden täyttäminen voi sujua rahasuorituksin ansiotyössä käyden, pääomaa sijoittaen ja sen tuottoa perheen elatukseen käyttäen, saamiaan eläkkeitä elatukseen käyttäen tai toisaalta perheen kotona puolison ja perheen hyväksi työtä tehden. Elatusvelvollisuuden osalta puolisoiden välisen työnjaon on yleensä avioliiton kestäessä katsottu sujuvan tosiasiallisen käyttäytymisen mukaan ja näin ollen luonnostaan. Esimerkiksi toisen puolison kotiin jääminen ja sieltä käsin perheen hyväksi työskentely saattaa mahdollistaa sen, että toinen puoliso täyttää elatusvelvollisuutensa omalta osaltaan ansiotyössä käyden.

Elatusvelvollisuuteen liittyvien epäselvien kysymysten osalta saattaa olla suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

Voidaanko elatusapua koskeva asia saattaa tuomioistuimen käsiteltäväksi?

Elatusapuun liittyvä asia voidaan käsitellä tarvittaessa tuomioistuimessa riippumatta siitä, asuvatko puolisot yhdessä. Jos puolisot asuvat kanteen vireillepanon hetkellä yhdessä, tulee tuomioistuimen tutkittavaksi, onko toinen puoliso laiminlyönyt hänelle lain mukaan kuuluvan elatusvelvollisuuden. Tuomioistuimen mitatessa elatusavun määrää, joka tulee määrättäväksi, voi huomioitavaksi tulla esimerkiksi elatuskyky. Kuten artikkelin aikana on ilmennyt, ei elatuskyvytön puoliso ole elatukseen velvollinen. Elatuskykyä arvioitaessa tarkastellaan sitä määrää, jonka henkilö tarvitsee omien perustarpeidensa tyydyttämiseen. Elatuskykyyn vaikuttavana seikkana voidaan pitää esimerkiksi pysyvää sairautta. Arvioitavaksi tulee elatusvelvollisuuden tason osalta myös se, millaiset ovat perheen yhteisen talouden aiheuttamat kustannukset. Jos puolisot asuvat erillään, on elatusavun vaatiminen tuomioistuimessa vireille pantavan kanteen avulla, parisuhteen jatkuessa, mahdollista myös ilman erityisperusteluja. Tuomioistuimen päätös elatusavusta voidaan täytäntöönpanna välittömästi ilman lainvoimaakin, jollei toisin ole määrätty.

Olennaista on erotella elatuskyvyn arvioinnin osalta velvoitteet, joihin elatusvelvollinen on sopimuksin sitoutunut ja velvoitteet, jotka tuomioistuin on elatusvelvolliselle määrännyt.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Elatusvelvollisuus on kummankin puolison osalta henkilökohtainen.

- Puolisoiden on mahdollista sopia pätevästi keskenään elatuksen tasosta.

Varoitukset

- Puolisoiden elatusvelvollisuus päättyy tavallisesti avioerotapauksessa siihen, kun avioeroa koskeva tuomioistuimen ratkaisu on tullut lainvoimaiseksi. Pääsäännöstä voidaan kuitenkin myös poiketa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]