Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimuksen kesto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on toisiaan kohtaan elatusvelvollisuus, jonka myötä heidän on molempien osallistuttava perheen yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen. Osallistuminen on tehtävä omia kykyjä vastaavasti, joten elatusvelvollisuuden täyttämistavat voivat vaihdella tilanteesta riippuen. Elatussopimuksen kestoon perehdytään artikkelin aikana niin elatussopimuksen sisältöä kuin sopimuksen solmimisen ja ajallisen keston kannalta olennaisia seikkoja tarkastellen. Elatussopimuksella tarkoitetaan artikkelissa elatusapusopimusta, jonka aviopuolisot voivat tarvittaessa solmia keskinäisen elatusvelvollisuutensa toteuttamisesta. Aviopuolisoiden elatusvelvollisuus suhteutetaan tapauskohtaisesti puolisoiden oloihin, jolloin elatuksen tasoa määriteltäessä tulevat tarkasteltaviksi niin puolisoiden tulot kuin heidän varallisuutensa. Yleisesti ottaen voidaan huomioida elatusvelvollisuuden henkilökohtainen luonne. Elatusvelvollisuuden tulisi taata kummallekin puolisolle mahdollisuus samanlaisen elintason ylläpitämiseen avioliitossa keskenään ollessaan. Puolisoiden elatus ilmentää tavoitetta kummankin puolison yhteisten ja myös henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisestä.

Elatusavun suorittamisvelvollisuudesta lyhyesti

Elatusavun suorittaminen voi puolisoiden osalta tulla kyseeseen avioliiton aikana tai sen jälkeen, kun puolisot ovat jo eronneet. Avioliiton kestäessä elatusavun suorittaminen voi ajankohtaistua esimerkiksi, jos toinen puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa täyttämisen. Elatusapua käytetään paikoin myös tasaamaan yksittäisiä elatuksen piiriin kuuluvia suorituksia. Elatusapua voidaan käyttää kyseiseen tarkoitukseen, jos puoliso on suorittanut tiettyjä kustannuksia oman elatusvelvollisuutensa ylittäen niin, että toinen puoliso on puolestaan laiminlyönyt elatukseen liittyvien velvollisuuksiensa täyttämisen. Avioliiton kestäessä elatusvelvollisuuden toteuttaminen elatusapua suorittamalla voi tulla kyseeseen myös, jos puolisot muuttavat asumaan erilleen, johtuen keskinäisestä välirikosta. Jos velvollisuuden elatusavun suorittamiseen voidaan katsoa olevan olemassa, tulee elatusavun suuruus vahvistaa erikseen.

Mikä elatussopimus on?

Puolisot täyttävät yleensä elatusvelvollisuutensa myös ilman varsinaisia erityisjärjestelyjä, mutta elatusvelvollisuuden osalta on kuitenkin huomionarvoista, että puolisot voivat tarvittaessa sopia keskenään elatukseen liittyvistä asioista, kuten elatuksen tasosta tai elatusavun suorittamisesta. Puolisoiden välillä vallitsee tavalliseen tapaan sopimusvapaus, jolle avioliitto voi kuitenkin asettaa joitakin rajoituksia. Jos puolisoiden välinen elatusvelvollisuus ei täyty tarkoituksenmukaisella tavalla, voidaan puoliso velvoittaa suorittamaan toiselle puolisolle elatusapua. Elatusavun suorittaminen voi tulla tarpeelliseksi avioliiton aikana tai avioliiton jo purkauduttua avioeron myötä. Puolisolle tulevan elatusavun määrä ja elatusavun suorittamistapa voidaan vahvistaa sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksen avulla.

Avioliittolaki mahdollistaa puolisoiden välillä solmittavan elatussopimuksen, toisin sanoen elatusapusopimuksen, jos elatusavun maksaminen puolisoiden osalta ajankohtaistuu. Elatussopimus tulee tehdä kirjallisesti, mutta varsinaisia sisällöllisiä vaatimuksia sille ei laissa ole määritelty. Puolisoille elatussopimusta laadittaessa suotavan sopimusvapauden sisällöllisenä rajoituksena voidaan kuitenkin pitää sitä, ettei mahdollisena ole pidetty sopimuksin tapahtuvaa ja ennakollista avioliiton aikaisesta elatuksen saamisoikeudesta luopumista. Elatussopimus tulee esittää toisen tai molempien puolisoiden kotipaikassa sijaitsevan sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi, mihin liittyy toinen rajoittamisen mahdollisuus, kun sosiaalilautakunnan arvioitavaksi tulee sopimuksen kohtuullisuus. Kohtuullisuutta arvioidessaan sosiaalilautakunnan tulee huomioida puolison elatuksen tarve, toisen puolison maksukyky ja muut asiaan mahdollisesti vaikuttavat seikat. Puolison on mahdollista vaatia, että kohtuutonta sopimusta muutetaan. Myös vahvistamaton elatussopimus sitoo puolisoita heidän keskinäisessä suhteessaan, mutta vain vahvistettu sopimus voidaan täytäntöönpanna tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin.

Elatussopimuksen ja elatusvelvollisuuden ajallinen kesto

Elatussopimus tarjoaa puolisoille keinon sopia elatusavun maksamisesta myös tulevaa erillään asumis- tai elatusvelvollisuuden laiminlyöntitilannetta ennakoiden. Puolisot voivat näin ollen varautua elatussopimuksen avulla siihen, ettei toinen puoliso tulevaisuudessa pysty tai halua huolehtia elatusvelvollisuutensa täyttämisestä. Kuten artikkelin aikana on ilmennyt, on puolisoilla suhteellisen laaja sopimusvapaus elatusasioista sopiessaan, minkä voidaan katsoa soveltuvan myös elatussopimuksen ajalliseen kestoon. Jos puolisot solmivat keskenään elatusapusopimuksen pätevällä tavalla, ovat he myös sitoutuneita noudattamaan solmimaansa sopimusta.  

Aviopuolisoiden tulee elatusvelvollisuutensa nojalla osallistua perheen ja toisen puolison elatukseen siitä lähtien, kun heidät on vihitty. Elatusvelvollisuus ja näin ollen myös oikeus elatuksen saamiseen päättyvät tavallisesti joko toisen puolison kuolemaan tai siihen, kun avioeroasia on tullut lainvoimaiseksi. Elatussopimuksen keston osalta on huomionarvoista, että elatusvelvollisuus jatkuu mainittuun ajankohtaan asti myös ilman asiasta tehtyä sopimusta. Elatusvelvollisuuden katkettua puolison tulee pääsääntöisesti selviytyä itsensä elättämisestä yksin.

Toisaalta puolisoiden elatusvelvollisuus voi poikkeuksellisesti myös jatkua sen ajankohdan jälkeen, jona elatussuhde tavallisesti päättyy. Perusteina poikkeukselliselle elatusvelvollisuuden jatkumiselle on paikoin pidetty elatusavun tarvetta, toisen puolison kykeneväisyyttä elatusavun suorittamiseen ja sitä, että elatusavun maksaminen on kohtuullista huomioiden myös muut seikat. Avioliiton purkautumisen jälkeinen elatusvelvollisuus ei synny pelkästään sen vuoksi, että puolison elintaso pääsisi muutoin laskemaan avioliiton aikaisesta. Mainittu ilmentää ankarampaa linjaa kuin avioliiton kestäessä, jolloin puolisoille pyritään takaamaan keskenään sama elintaso. Myös muutoin edellytysten arviointi on selkeästi tiukempaa kuin avioliiton aikana suoritettavan elatusavun osalta. Huomioitavaksi voi tulla esimerkiksi se, onko puolison avioeron jälkeinen itsensä elättämiskyvyttömyys syy-yhteydessä puolisoiden avioliittoon.

Elatusavun maksutapa

Elatussopimuksen keston osalta sivutaan vielä sitä, miten elatusavun maksutapa voi vaikuttaa sopimuksen kestoon. Sopimusten ollessa suhteellisen sisältövapaita, voivat ne erota myös sen suhteen, toteutetaanko elatusavun suorittaminen määräaikaisena vai toistaiseksi voimassaolevana. Määräaikainen elatusavun suorittaminen tarkoittaa sopimuksen osalta sitä, että velvollisuus päättyy tietyn ajan kuluttua. Määräaikainen sopimus voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos puoliso tarvitsee taloudellista tukea tietylle ajalle, jonka kuluttua hänen taloudellinen tilanteensa paranee. Kyseisenlaista sopimusta on pidetty soveltuvana myös silloin, kun elatuksen tarve johtuu muusta syystä kuin puolisoiden avioliitosta. Jos elatusapua tulee maksaa toistaiseksi, voi ongelmia aiheutua puolisoiden välille muodostuvasta pysyvästä taloudellisesta suhteesta. Tilanteesta riippuen sovellettavaksi voi tulla myös kertaluonteinen elatusavun suorittaminen.

Artikkelin aikana on tehty suppea katsaus elatussopimukseen ja sopimuksen kestoon liittyviin seikkoihin. Epäselvien ja artikkelissa muutoinkin käsittelemättömien kysymysten osalta on suositeltavaa olla yhteydessä aiheeseen perehtyneeseen lakimieheen.  

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Aviopuolisoiden on periaatteessa mahdollista sopia keskenään solmimansa elatussopimuksen ajallisesta ulottuvuudesta.

- Puolisot voivat varautua elatussopimuksen avulla myös tuleviin elatusvelvollisuuden laiminlyönti- tai erilläänasumistilanteisiin.

Varoitukset

- Avioeron tultua lainvoimaiseksi, pidetään elatusvelvollisuuden jatkumista poikkeuksellisena. Tarkasteltaviksi tulevat tällöin tietyt kriteerit, joiden käytännön tilanteisiin soveltumisen arviointi voi olla haastavaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]