Minilex - Lakipuhelin

Aviopuolisoiden välinen elatussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoiden on osallistuttava perheen yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen kykyään vastaavalla tavalla. Aviopuolisoiden välinen elatussopimus voidaan solmia avioliiton aikana tai vaihtoehtoisesti silloin, kun avioliitto on jo avioeron vuoksi purkautunut. Artikkelin aikana elatussopimus rinnastetaan elatusapusopimukseen, jossa puolisot sopivat keskenään elatusavusta. Aviopuolisoiden välinen elatusvelvollisuus ilmentää puolisoille osoitettua velvollisuutta osallistua perheen ja toisen puolison elatukseen puolisoiden avioliittoon vihkimisestä lähtien ja avioliiton purkautumiseen saakka. Avioliiton purkautumisena ja samalla elatusvelvollisuuden päättymishetkenä pidetään sitä, kun puolisoiden välistä avioeroa koskeva tuomio saa lainvoiman tai vaihtoehtoisesti, kun toinen puoliso kuolee. Elatusvelvollisuus suhteutetaan puolisoiden oloihin ja myös elatuksen taso määräytyy heidän tulojen ja varallisuutensa mukaan. Kummankin puolison tulisi kyetä elatusvelvollisuuden myötä ylläpitämään avioliiton aikana keskenään sama elintaso siitä riippumatta, miten kumpikin oman elatusvelvollisuutensa täyttää. Aviopuolisoiden elatusvelvollisuus on henkilökohtainen, eikä oikeuden elatuksen saamiseen katsota vanhenevan avioliiton kestäessä.

Aviopuolisoiden elatusta voidaan yleisesti ottaen kuvailla kummankin puolison henkilökohtaisten sekä puolisoiden yhteisten tarpeiden tyydyttämisestä huolehtimiseksi. Yhteisillä tarpeilla tarkoitetaan tällöin yhteisessä taloudessa syntyviä välttämättömyysmenoja, kuten kodin ylläpidosta tai yhteisestä elämästä muutoin aiheutuvia kustannuksia. Esimerkkeinä puolisoiden henkilökohtaisista tarpeista voidaan mainita terveydenhuollosta aiheutuvat menot ja vaatteet.

Sopimusvapaus ja sopiminen aviopuolisoiden elatukseen liittyvistä seikoista

Avioliiton solmiminen ei rajoita puolisoiden mahdollisuuksia tehdä sopimuksia toistensa tai muiden henkilöiden kanssa. Puolisoihin sovelletaan näin ollen sopimusvapautta tavalliseen tapaan myös avioliiton aikana, vaikka tietyistä asioista sopimista onkin paikoin rajoitettu lain säännöksin. Rajoitukset saattavat tilanteesta riippuen liittyä esimerkiksi sopimuksen muotoon tai tehtyä sopimusta koskevaan sovitteluvaatimuksen esittämismahdollisuuteen. Elatusvelvollisuuden osalta on huomionarvoista, etteivät puolisot voi solmia keskenään etukäteen pätevästi sopimusta, jolla tarkoitetaan lain määrittelemästä elatusvelvollisuudesta luopumista. Elatusvelvollisuus on tarkoitettu avioliiton aikana pakottavaksi sääntelyksi. Elatuksen saamiseen liittyvää oikeutta ei voida myöskään luovuttaa kolmannelle henkilölle tai ulosmitata.

Sopimusvapauden soveltumisen kannalta on huomionarvoista, että elatusvelvollisuuden sopimuksin tapahtuvasta kumoamiskiellosta huolimatta, on puolisoiden mahdollista sopia keskenään esimerkiksi elatuksen tasosta. Tällöin pätee sopimusvapauden vastapainoksi tavalliseen tapaan ajatus sopimuksen sitovuudesta niin, että puolisoiden välillä yhteisymmärryksessä ja muutoin pätevästi solmittu sopimus sitoo osapuoliaan. Sopimista on myös elatusvelvollisuuden sisältöön liittyvien sopimusten suhteen rajoitettu niin, että kohtuuton sopimus saatetaan joutua muuttamaan.

Mikä on elatussopimus, eli elatusapusopimus?

Tavallisesti ei ole pidetty välttämättömänä sopia puolisoiden välisin erityisjärjestelyin siitä, miten elatusvelvollisuus täytetään. Aviopuolisoiden välisestä elatusvelvollisuudesta sopiminen on kuitenkin mahdollista. Puolisot voivat sopia keskenään nimenomaisesti myös elatusavun suorittamisesta, jolloin kyse on artikkelin aikana jo mainitun mukaisesti elatusapusopimuksesta. Puolisoiden on mahdollista sopia niin avioliiton aikana tapahtuvasta elatuksesta kuin elatuksesta tilanteessa, jossa puolisoiden avioliitto päättyy eroon. Elatusapusopimus voi näin olla käyttökelpoinen laadittuna myös tulevan varalle.

Aviopuolisoiden välinen elatusapusopimus tulee tehdä kirjallisesti, mutta sen tekemiseen ei ole kohdistettu todistamiseen liittyviä vaatimuksia. Elatusapusopimuksen sisältöä ei säännellä avioliittolaissa yksityiskohtaisesti ja puolisoiden on mahdollista sopia keskenään suhteellisen vapaasti siitä tasosta, jota haluavat elatuksensa osalta soveltaa. Jos puolisot ovat taloudellisesti samassa asemassa, on heidän mahdollista solmia jopa niin sanottu nollasopimus, jolla he eivät aseta toisilleen lainkaan elatusvelvollisuuksia. Tällöin sopimusta ei kuitenkaan ole mahdollista ulottaa perheen elatusta varten otetusta velasta johtuvaan vastuuseen. Vaikka elatusapusopimukselle ei aseteta laissa varsinaisia sisällöllisiä vaatimuksia, rajoittaa sopimista vaatimus kohtuullisuudesta. Sopimuksesta tulee käydä ilmi myös niin puolisoiden henkilötiedot ja elatusavun määrä kuin ajankohta, josta elatusapua tulee suorittaa ja se ajankohta, jona elatusapujen maksettavaksi erääntyminen tapahtuu. Elatusapusopimus tulee vahvistaa sosiaalilautakunnassa, mitä siirrytään käsittelemään tarkemmin seuraavaksi.

Mitä elatusapusopimuksen vahvistaminen merkitsee?

Aviopuolisoiden välinen elatusapusopimus tulee vahvistaa sen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa joko toisella tai kummallakin puolisolla on kotipaikka. Sosiaalilautakunnan tehtävänä on arvioida sopimuksen kohtuullisuutta ennen sen vahvistamista niin, että huomioitaviksi tulevat elatuksen tarve, maksukyky ja mahdollisesti muut seikat, joilla voi olla asian kannalta vaikutusta. Sosiaalilautakunnan tulee lisäksi tarkistaa sopimuksen muoto ja se, voidaanko sopimus sisältömääräystensä puolesta tarvittaessa panna täytäntöön. Sopimuksessa määrättyä elatuksen tasoa voidaan verrata siihen, mitä elatusvelvollisuudesta säännellään avioliittolaissa. Sosiaalilautakunta ei voi muuttaa omatoimisesti puolisoiden välillä tehtyä sopimusta ja lautakunnan tulee kehottaa puolisoita korjaamaan sopimuksessa olevat puutteet, mikäli niiden korjaamista voidaan pitää mahdollisena. Elatusapusopimuksen vahvistamista ei tule tehdä, jos puutteita ei voida korjata. Sosiaalilautakunnan tehtäväksi jää vahvistamatta jätetyn päätöksen osalta sen perustelu, miksi sopimusta ei voida vahvistaa. Vahvistamista ei pääsääntöisesti tule tehdä, jos elatusavun maksamiseen velvollinen puoliso on menehtynyt. Tilanteessa, jossa elatusapusopimus täyttää vahvistamisen edellytykset ja se voidaan tavalliseen tapaan vahvistaa, merkitsee vahvistaminen sitä, että sopimus voidaan panna täytäntöön tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin. Vahvistetulla elatusapusopimuksella voidaan näin ollen hakea myös ulosottoa suoraan.

Puolisoiden välillä tehtyä elatusapusopimusta pidetään heidän keskinäisessä suhteessaan sitovana siinäkin tapauksessa, ettei sopimuksen vahvistamista ole tehty. Vaikka puolisoiden välillä solmittu elatusvelvollisuutta koskeva sopimus on vahvistamaton, voi elatukseen oikeutettu osapuoli nostaa tuomioistuimessa kanteen niin, että hän perii elatusvastuuta velkana maksuun velvolliselta puolisolta. Jos puolisot ovat tehneet keskenään sopimuksen, jonka mukaisesti elatusapua tulee suorittaa jo avioliiton aikana, voi elatusapuun oikeutettu puoliso nostaa tuomioistuimessa kanteen sopimuksen mukaista suoritusta vaatien. Puoliso voi menetellä näin, jos sopimusta ei ole vahvistettu, eikä hän ole saanut itselleen sovittua elatusapua.

Elatusapusopimukseen liittyvien epäselvien kysymysten osalta on suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Aviopuolisoiden välinen elatusvelvollisuus on avioliiton aikana tarkoitettu pakottavaksi oikeudeksi.

- Myös vahvistamaton elatusapusopimus sitoo puolisoiden välisessä suhteessa.

Varoitukset

- Vahvistettu elatusapusopimus voidaan tarvittaessa täytäntöönpanna samalla tavalla kuin tuomioistuimen antama lainvoimainen tuomio.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]