Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimuksen laatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatussopimuksen laatiminen voi ajankohtaistua puolisoiden välillä, jos he haluavat sopia keskenään avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua avioerosta johtuen siitä, miten keskinäinen elatusvelvollisuus toteutetaan. Elatussopimuksen laatimisella voidaan ennakoida tulevia erillään asumisen tai elatusvelvollisuuden laiminlyönnin tilanteita, joten sopimuksen laatiminen saattaa olla järkevää myös epäiltäessä tulevien tapahtumien johtavan toisen puolison elatusavun saannin tarpeeseen. Laatiminen voi tapahtua näin ollen avioliiton aikana tai silloin, kun avioliitto on jo purkautunut puolisoiden välisen avioeron vuoksi. Aviopuolisoiden välillä ei tarvitse sopimuksen solmimishetkellä olla ilmennyt elatusvelvollisuuteen liittyvää laiminlyöntiä tai muitakaan epäselvyyksiä. Aviopuolisot voivat solmia sopimuksen keskenään, mutta heidän on mahdollista käyttää sopimuksen laatimisessa halutessaan myös asiantuntija-apua. Artikkelin edetessä perehdytään tarkemmin siihen, miten elatussopimuksen laatiminen tehdään ja millaisia seikkoja tällöin on hyvä huomioida. Elatussopimuksella tarkoitetaan artikkelin edetessä nimenomaan elatusapusopimusta, jonka puolisot voivat tehdä sopiakseen toiselle suoritettavaksi tulevasta elatusavusta.

Aviopuolisoiden elatusvelvollisuus ja elatusavun tarve

Puolisoilla on avioliiton kestäessä toisiaan kohtaan elatusvelvollisuus, joka alkaa vihkimisestä ja päättyy joko toisen puolison kuolemaan tai siihen, että avioero tulee lainvoimaiseksi. Elatusvelvollisuus merkitsee pääsääntöisesti sitä, että kummankin puolison on kykyjensä mukaan osallistuttava toistensa elatukseen ja perheen yhteiseen talouteen. Osallistuminen tapahtuu tavallisesti tilanteen mukaisesti ja perheen sisäisesti toimiviksi havaittuihin käytäntöihin tukeutuen niin, ettei erityisiä toimenpiteitä tai sopimuksia elatusvelvollisuuden suorittamisen varmistamiseksi tarvita.

Elatusvelvollisuutta arvioidaan tapauskohtaisesti, huomioiden niin puolisoiden olot kuin elatuksen tasoa määriteltäessä heidän tulonsa ja varallisuutensa. Puolisoiden on mahdollista sopia elatusvelvollisuudestaan suhteellisen vapaasti, rajoittuen siihen, ettei oikeudesta elatuksen saamiseen voi ennakollisesti sopimuksella luopua. Puolisoiden elatusvelvollisuus on henkilökohtainen ja sen tarkoituksena on mahdollistaa puolisoille keskenään samanlainen elintaso avioliiton aikana. Elatusvelvollisuudella pyritään tyydyttämään kummankin aviopuolison henkilökohtaiset, mutta myös yhteiset, tarpeet.

Elatusavun tarve voi ilmetä avioliiton aikana sen vuoksi, että toinen puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa noudattamisen. Toisaalta elatusapua on käytetty myös tasauseränä silloin, kun puoliso on suorittanut joitakin kustannuksia elatusvelvollisuutensa ylittäen, kun toinen puoliso on samalla laiminlyönyt omat velvollisuutensa osallistua elatukseen. Myös puolisoiden välirikosta johtuva erilleen muuttaminen saattaa ilmentää tilannetta, jossa elatusavun suorittamisen tarve mahdollisesti ajankohtaistuu. Puolisoiden välinen avioero on omalta osaltaan edellä mainituista poikkeava tilanne, jolloin elatusavun suorittamisvelvollisuuden tarkastelu voi olla tarpeellista. Toiselle puolisolle kuuluvan elatusavun määrä ja avun suorittamistapa voidaan tarvittaessa vahvistaa joko sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä. Näin ollen, myös elatussopimuksen laatiminen saattaa edellä mainittujen tilanteiden myötä ajankohtaistua.

Miksi elatussopimus laaditaan ja mitä siihen tulee sisällyttää?

Elatussopimus, eli elatusapusopimus, mahdollistaa puolisoille sopimisen maksettavaksi tulevan elatusavun määrästä ja suorittamistavasta, ja sosiaalilautakunnan vahvistamana se on myös täytäntöönpantavissa tuomioistuimen lainvoiman saaneen tuomion tavoin. Elatussopimus voidaan näin ollen katsoa laadittavaksi sen takaamiseksi, että puolisoiden elatusvelvollisuus saadaan täytettyä tarkoituksenmukaisesti.

Elatusapua koskeva sopimus on laadittava kirjallisesti ja saatettava sellaisessa kunnassa olevan sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi, jossa toisella tai kummallakin puolisolla on asuinpaikka. Jotta sosiaalilautakunta voi vahvistaa sopimuksen, tulee sen arvioida sopimuksen kohtuullisuus niin, että huomioon otetaan puolison elatuksen tarve, toisen puolison maksukyky ja myös muut asiaan mahdollisesti vaikuttavat seikat.

Avioliittolaissa ei määritellä elatussopimukselle yksityiskohtaisia sisältövaatimuksia tai myöskään sopimuksen todistamiseen liittyviä edellytyksiä. Puolisoilla on sopimuksen teon suhteen näin ollen suhteellisen laaja sopimusvapaus. Sopimuksen tulee kuitenkin olla kohtuullinen ja vaatimus konkretisoituukin jo mainitulla tavalla viimeistään silloin, kun sosiaalilautakunta arvioi asiaa. Elatussopimukseen on hyvä sisällyttää kummankin puolison henkilötiedot, elatusavun määrä ja ajankohta, josta elatusapua tulee suorittaa. Lisäksi sopimuksesta tulee käydä ilmi elatusapujen maksettaviksi erääntymisen ajankohta.

Elatussopimuksen laatimisen ja epäselvien kysymysten osalta saattaa olla suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen, joka osaa tehdä tilannekohtaisen arvion ja neuvoa tarvittavalla tavalla.

Voidaanko laadittua elatussopimusta muuttaa?

Puolisoiden elatusavun suorittamista koskien solmimaa sopimusta voidaan tarvittaessa muuttaa. Sopimuksen muuttaminen saattaa olla mahdollista, jos sitä voidaan pitää aiheellisena, johtuen muuttuneista olosuhteista. Sellaista sopimusta ei kuitenkaan voida muuttaa elatusavun maksamisen jo tapahduttua, jossa elatusapu on vahvistettu kertakaikkisena suoritettavaksi. Muuttuneita olosuhteita tarkasteltaessa ja elatusapua muutettaessa, voidaan huomio kiinnittää niihinkin olosuhteisiin, jotka ovat vallinneet kanteen vireille panoa edeltäneiden kuuden kuukauden aikana. Elatusapua koskevaa sopimusta voidaan muuttaa, jos se katsotaan kohtuuttomaksi. Jos puolisoiden välillä tehty elatusapusopimus muutetaan tai julistetaan mitättömäksi, harkitsee tuomioistuin vielä, saako elatusapua suorittanut osapuoli kokonaan tai osittain takaisin jo tekemiään suorituksia. Mikään ei periaatteessa estä puolisoita laatimasta myös uutta sopimusta, mikäli jo laadittu sopimus ei enää vastaa heidän tarkoituksiaan. 

Yleisesti ottaen on hyvä huomioida, että myös puolisoiden välillä laadittu vahvistamaton elatusapusopimus sitoo sopimuksen osapuolia heidän keskinäisessä suhteessaan, jos sopimus on tehty yhteisymmärryksessä ja muutoin pätevällä tavalla.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Elatussopimuksen laatiminen voi tapahtua puolisoiden kesken tai ulkopuolisia tahoja apuna käyttäen.

- Puolisot voivat laatia elatussopimuksen myös tulevan varalle.

Varoitukset

- Aviopuolisoiden välillä laadittu vahvistamaton elatussopimus ei ole täytäntöönpantavissa samalla tavalla kuin sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]