Minilex - Lakipuhelin

Omaisuuden erillisyys säilyy avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana on, että avioliiton solmiminen ei millään tavoin vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin ja suomalainen avioliittolaki rakentuukin omaisuuden erillisyysperiaatteelle. Tämä periaate tarkoittaa sitä, että vaikka avioliitto on solmittu, kumpikin puolisoista omistaa edelleen sen, mitä hänellä oli avioliittoon mennessä. Samoin puolison omaisuutta on se, mitä hän saa avioliiton aikana. Omaisuuden erillisyysperiaatetta täydentää velkojen erillisyysperiaate.

Selkeästä lähtökohdasta huolimatta kiistaa voi aiheuttaa se, kummalle puolisolle mikäkin omaisuus kuuluu. Tällöin ratkaisevana tekijänä on ensisijaisesti ns. nimiperiaate, jonka mukaan omaisuus kuuluu sille, kenen nimiin se on hankittu. Nimiperiaate ei ole kuitenkaan aina määräävä, vaan voidaan myös katsoa, että toisen puolison nimiin hankittu omaisuus on yhteistä, jos tällainen yhteishankinnan tarkoitus näytetään toteen. Tällöin arvioitavaksi tulee omaisuuden hankintahetkinen tarkoitus. Mikäli puolisoilla on yhteistä omaisuutta, heihin sovelletaan yleisiä yhteisomistajuutta koskevia säädöksiä. Tällöin omaisuus jakautuu kummallekin murto-osin.

Omaisuuden erillisyys on siis lähtökohtana, mutta se on jokseenkin hämäävä käsite. Avioliittolaissa on nimittäin monia säädöksiä, jotka tosiasiassa rajoittavat puolisoiden oikeutta määrätä omaisuudestaan. Näistä rajoitteista mainittakoon vahvimpana avio-oikeus sekä erinäiset vallintarajoitukset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]