Minilex - Lakipuhelin

Elatussopimuksen teko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa puolisoilla on elatusvelvollisuus toisiaan kohtaan: kummankin puolison on kykyjensä mukaan osallistuttava perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Elatusvelvollisuus käsittää lain mukaan puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Tuomioistuin voi määrätä puolison maksamaan toiselle puolisolle elatusapua, jos puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa tai puolisot asuvat erillään. Puoliso voidaan määrätä myös avioerotilanteessa maksamaan elatusapua, jos toisen puolison katsotaan tarvitsevan sitä. Tämä on kuitenkin harvinaista. Osapuolet voivat myös sopia elatusavusta tekemällä elatussopimuksen, jossa he sopivat elatusavun määrästä ja suorittamistavasta. Elatussopimuksen teko on vapaaehtoista ja mahdollista aina, eli puolisoiden ei tarvitse asua erillään tai laiminlyödä elatusvelvollisuuksiaan, jotta he voisivat tehdä sopimuksen tulevaisuuden varalle.

Elatussopimus tulee tehdä kirjallisena ja vahvistaa sen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa puolisoilla tai toisella heistä on asuinpaikka. Sosiaalilautakunta vahvistaa elatussopimuksen, jos se katsoo sen olevan kohtuullinen, kun otetaan huomioon puolison elatuksen tarve, toisen puolison maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Elatussopimus kuitenkin sitoo liiton osapuolten keskinäisissä suhteissa jopa silloin, kun sitä ei ole vahvistettu. Jotta puolisot voisivat kuitenkin hakea suoritusta ulosoton kautta, tulee sopimuksen kuitenkin olla vahvistettu. Elatussopimuksen teosta voi kysyä lisää lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]