Minilex - Lakipuhelin

Vahvistettu elatussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoiden on avioliiton aikana mahdollista solmia sopimuksia suhteellisen vapaasti sekä keskenään että muiden henkilöiden kanssa. Puolisot voivat sopia toistensa kanssa muun muassa keskinäisen elatuksensa tasosta tai elatusavun suorittamisesta. Elatusavun suorittamisesta solmittavaa elatussopimusta kutsutaan myös elatusapusopimukseksi. Artikkelin aikana kerrotaan muun muassa, miten elatussopimus voidaan vahvistaa ja mitä vahvistettu elatussopimus puolisoille merkitsee, sekä miten se eroaa vahvistamattomasta sopimuksesta. Elatussopimuksella tarkoitetaan artikkelissa nimenomaisesti puolisoiden välillä solmittavaa sopimusta elatusavusta, erotuksena lapsen elatuksesta tehtävistä sopimuksista. Myös lapsen elatukseen liittyvät seikat saattavat tulla huomioitaviksi puolisoiden laatiessa keskinäistä elatussopimustaan. Lapsen elatuksesta on mahdollista lukea halutessaan lisää kategorian ”Lapsen elatus” artikkeleista.

Elatussopimukseen liittyvistä olennaisista seikoista

Puolisoilla on toisiaan kohtaan elatusvelvollisuus, joka ulottuu tavallisesti vihkimisestä avioliiton purkautumiseen toisen puolison kuoltua tai avioeron tultua lainvoimaiseksi. Poikkeustilanteissa velvollisuus toisen puolison elatuksesta huolehtimiseen saattaa jatkua myös avioeron jälkeen. Elatusvelvollisuuden nojalla puolisot ovat velvollisia osallistumaan perheen yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen. Puolisoiden tulee täyttää elatusvelvollisuutensa kykyjään vastaavalla tavalla niin, että elatuksen voidaan katsoa kattavan puolisoiden yhteisten ja henkilökohtaisten tarpeiden täyttämisen.

Vaikka puolisoiden elatusvelvollisuuden täyttäminen sujuu tavallisesti ilman erityistoimenpiteitä, on heidän halutessaan mahdollista solmia elatussopimus elatusavun suorittamisesta. Tällöin sopimuksessa sovitaan elatusavun määrästä ja suorittamistavasta. Elatussopimuksesta tulee käydä edellä mainittujen tietojen lisäksi ilmi puolisoiden henkilötiedot, elatusavun suorittamisajankohta ja ajankohta, jona elatusapujen maksettaviksi erääntyminen tapahtuu. Elatussopimusta ei ole lain säännöksin rajoitettu yksityiskohtaisesti, mutta puolisoiden ei ole katsottu olevan mahdollista sopia pätevästi luopuvansa ennakkoon oikeudestaan elatukseen avioliiton aikana. Eräänlaisena rajoituksena voidaan pitää myös vaatimusta sopimuksen kohtuullisuudesta. Puolisot voivat esimerkiksi sopia yleisesti ottaen, että puoliso suorittaa elatusapua toiselle puolisolle elatuskykynsä ja muiden seikkojen osalta kohtuullisena pidettävissä olevalla tavalla.

Elatussopimuksen tekeminen on mahdollista avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua avioerosta johtuen. Elatusavun suorittamisesta sopiminen saattaa ajankohtaistua esimerkiksi elatusvelvollisuuden laiminlyöntitilanteissa tai puolisoiden muuttaessa erilleen välirikosta johtuen. Myös avioero saattaa muodostua syyksi elatusavun suorittamiselle. Elatussopimus on mahdollista tehdä ennakollisestikin tulevien elatusvelvollisuuden laiminlyönti- tai puolisoiden erilleen muuttamistilanteiden varalta ilman, että mitään elatusvelvollisuuden täyttämiseen liittyviä epäselvyyksiä on vielä ilmennyt.

Elatussopimuksen muotoa ei ole säännelty ja myös esimerkiksi suullinen sopimus sitoo osapuoliaan. Sopimuksen on kuitenkin oltava kirjallinen, jotta se voidaan vahvistaa sosiaalilautakunnassa.

Miten elatussopimus vahvistetaan?

Elatussopimus tulee sen kunnan sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi, jossa joko toisella tai kummallakin puolisolla on kotipaikka. Ennen elatussopimuksen vahvistamisen tekemistä sosiaalilautakunnan tehtäväksi tulee arvioida sopimuksen kohtuullisuus, huomioiden puolison elatuksentarve, toisen puolison elatuskyky ja muut asiaan mahdollisesti vaikuttavat seikat. Sosiaalilautakunnan on myös tarkistettava, että sopimus on sisältönsä puolesta sellainen, että se voidaan maksuhäiriötilanteessa täytäntöönpanna. Toisaalta arvioitavaksi voi tulla sekin, vastaako sopimuksen sisältö avioliittolaissa säänneltyä elatusvelvollisuuden tasoa.

Sosiaalilautakunnan tulee vahvistaa sopimus, joka täyttää vahvistamiselle asetetut edellytykset. Sosiaalilautakunnan ei ole omatoimisesti mahdollista muuttaa elatussopimusta ja puolisot tulee kehottaa korjaamaan korjattavissa olevat virheet, minkä jälkeen vahvistusmenettelyn suorittaminen voi jatkua. Jos puutteita ei korjata tai voida korjata, ei sosiaalilautakunnan tule vahvistaa sopimusta. Jos elatussopimus jätetään vahvistamatta, on asiaa koskeva päätös perusteltava.

Elatussopimuksen vahvistamisen merkitys

Vaikka sopimusta ei ole vahvistettu, sitoo sopimus osapuoliaan heidän keskinäisessä suhteessa. Erillistä vahvistamista koskevaa ratkaisua voidaan pitää tarpeellisena kuitenkin suoritushäiriötilanteisiin varauduttaessa. Vahvistettu elatussopimus voidaan täytäntöönpanna tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin, jolloin myös ulosoton suora hakeminen sen perusteella on mahdollista. Jos sopimus koskee elatusavun suorittamista avioliiton kestäessä, eikä sopimusta ole vahvistettu, tulee puolison elatusavun suorittamisen laiminlyöntitilanteessa näin ollen nostaa kanne tuomioistuimessa sopimuksen mukaista suoritusta vaatien. Elatussopimusta ei voida vahvistaa silloin, kun elatusapuun sopimuksella velvoitettava puoliso ei ole enää elossa.

Elatusavun vahvistaminen tuomioistuimessa

Elatusavun määrän ja suorittamistavan vahvistaminen voidaan tehdä sopimukselle vaihtoehtoisesti myös tuomioistuimen päätöksellä. Jos puolisot eivät pääse keskenään sopimukseen elatusavun suorittamisesta, voi elatusapuun oikeutettu osapuoli saada apua tuomioistuimelta. Tuomioistuin voi tuomita toisen puolison maksamaan elatusapua myös avioeroon tuomitsemisen tapauksessa, jos puolison katsotaan olevan elatuksen tarpeessa ja velvoittamista voidaan pitää toisen puolison elatuskyvyn ja muiden seikkojen arvioinnin myötä kohtuullisena. Tällöin voidaan vahvistaa suoritettavaksi elatusapua joko toistaiseksi, määräajaksi tai kertakaikkisena.

Soveltuviksi on katsottu tulevan yleiset riita- ja hakemusasioita koskevat oikeusohjeet. Elatusapua voidaan vaatia suoritettavaksi lukien kanteen vireilletulosta, mutta myös taannehtiva hakeminen on enintään kanteen vireilletuloa edeltävältä vuodelta mahdollista. Avioliiton ajalta maksettavaa elatusapua koskeva vaatimus voidaan esittää tuomioistuimelle joko erillisenä riita-asiana tai hakemusasian liitännäiskysymyksenä, jos puolisot hakevat avioeroa tai yhteiselämän lopettamista. Avioeron jälkeen suoritettavan elatusavun suhteen samaa seikkaa on pidetty paikoin tulkinnanvaraisena. Toisinaan on katsottu, että elatusapua koskeva vaatimus tulisi tällöin esittää nimenomaisesti avioeroasian yhteydessä, mutta pääsääntönä on kuitenkin päädytty pitämään sitä, että myös erilliskanteen tekemisen tulisi olla mahdollista.

Sekä tuomioistuimen antamaa päätöstä että puolisoiden keskenään solmimaa elatussopimusta voidaan muuttaa, mikäli muuttamista pidetään aiheellisena muuttuneiden olosuhteiden vuoksi. Jos elatusapu on päätöksellä tai elatussopimuksella vahvistettu suoritettavaksi kertakaikkisena, ei muuttaminen ole elatusavun suoritetuksi tulon jälkeen mahdollista. Elatussopimuksen muuttaminen voi tulla kyseeseen myös sopimuksen ollessa kohtuuton. Jos päätös tai sopimus muutetaan, päätös kumotaan tai sopimus julistetaan mitättömäksi, tulee tuomioistuimen harkittavaksi myös se, tuleeko elatusapua suorittaneen puolison saada osittain tai kokonaan takaisin suorittamansa elatusapu.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Vahvistettu elatussopimus on täytäntöönpantavissa tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin.

- Sekä elatusavun määrä että sen suorittamistapa voidaan vahvistaa joko tuomioistuimen päätöksellä tai puolisoiden solmimalla elatussopimuksella.

Varoitukset

- Elatussopimusta saatetaan tietyissä tilanteissa joutua muuttamaan. Vahvistettuun elatussopimukseen liittyvien epäselvien kysymysten osalta on suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]