Minilex - Lakipuhelin

Puolisoiden elatussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoiden välinen elatussopimus voidaan tehdä joko avioliiton aikana tai vaihtoehtoisesti avioliiton jo purkauduttua avioeron vuoksi. Elatussopimuksella tarkoitetaan artikkelin aikana samaa kuin elatusapusopimuksella, jonka puolisot voivat tehdä koskien keskinäisen elatusvelvollisuutensa täyttämistä elatusavun suorittamisesta sopimalla. Tilanteessa, jossa elatusavun suorittaminen ajankohtaistuu puolisoiden välillä, on asiasta yhteisymmärryksessä tehtävää sopimista pidetty suotuisana vaihtoehtona, joka tunnustetaan myös avioliittolain sääntelyssä. Puolisoilla toisiaan kohtaan oleva elatusvelvollisuus sijoittuu ajallisesti vihkimisestä joko toisen puolison kuolemaan tai avioeron lainvoimaiseksi tuloon. Elatusvelvollisuus on näin ollen voimassa tavallisesti avioliiton ajan. Toisaalta elatusvelvollisuus voi poikkeustapauksissa jatkua myös avioliiton purkauduttua avioeron vuoksi, jos sille asetettavien edellytysten katsotaan tällöin täyttyvän. Huomionarvoista on kuitenkin se, että avioeron tilanteessa elatusvelvollisuus yleensä joko päättyy kokonaan tai ainakin muuttuu merkittävästi. Elatusvelvollisuuden nojalla puolisoiden tulee osallistua perheen yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen. Osallistuminen on tehtävä puolison omia kykyjä vastaavalla tavalla. Elatusvelvollisuus voidaan suhteuttaa puolisoiden oloihin ja myös elatuksen taso määritellään huomioiden puolisoiden tulot sekä varallisuus. Elatuksen on katsottu pitävän sisällään kummankin puolison henkilökohtaisten sekä puolisoiden yhteisten tarpeiden täyttämisestä huolehtimisen. Avioliiton aikaisella elatusvelvollisuudella pyritään takaamaan, että puolisoilla on keskenään samanlainen elintaso.

Artikkelin puitteissa ei ole mahdollista käsitellä lapsen elatukseen liittyviä seikkoja, mutta myös niihin perehtyminen saattaa tilanteesta riippuen ajankohtaistua silloin, kun puolisot solmivat keskenään elatussopimuksen. Lapsen elatuksesta on mahdollista lukea lisää kategorian ”Lapsen elatus” artikkeleista.

Mitä puolisoiden tulisi huomioida sopiessaan keskinäisestä elatuksestaan?

Ensiksikin puolisoiden saattaa olla tarpeellista huomioida elatussopimusta solmiessaan, että suhteellisen laajasta sopimusvapaudesta huolimatta, voivat jotkin rajoitukset ajankohtaistua liittyen tehtävään sopimukseen. Puolisot voivat sopimusvapautensa nojalla solmia avioliiton aikana sopimuksia sekä keskenään että muiden henkilöiden kanssa. Myös keskinäisestä elatusvelvollisuudesta tai elatuksen tasosta sopiminen on näin ollen mahdollista. Elatussopimuksella, eli elatusapusopimuksella puolisot sopivat elatusavun suorittamisesta toiselle puolisolle joko tilanteessa, jossa elatusavun suorittaminen ajankohtaistuu tai kyseisenlaisen tilanteen varalle. Vaikka elatussopimukselle ei ole asetettu nimenomaisia sisältövaatimuksia, ei puolisoiden ole mahdollista pätevästi solmia sopimusta, jolla he ennakollisesti luopuvat oikeudestaan avioliiton aikaiseen elatukseen. Vaikka puolisoiden välillä tehty sopimus sitoo osapuoliaan tavalliseen tapaan, saatetaan kohtuutonta sopimusta joutua myöhemmin muuttamaan, mitä myös puolisot voivat vaatia. Ylisuureen elatusavun suorittamiseen sitoutumiseen voivat reagoida toisaalta puolison velkojatkin.

Toiseksi voidaan kiinnittää huomiota elatussopimuksesta ilmi käyviin tietoihin ja sopimuksen muotoon liittyviin seikkoihin. Elatussopimuksesta tulee käydä ilmi puolisoiden henkilötiedot, elatusavun määrä, elatusavun suorittamistapa, elatusavun suorittamisajankohta ja se ajankohta, jona elatusapujen maksettaviksi erääntyminen tapahtuu. Elatussopimuksen muotoon liittyviä määräyksiä ei ole asetettu ja periaatteessa myös muu kuin kirjallinen elatussopimus sitoo puolisoiden välisessä suhteessa. Sopimuksen on kuitenkin oltava kirjallinen, mikäli se halutaan sosiaalilautakunnan vahvistamaksi. Elatussopimuksen tekoon ei ole kohdistettu todistamista koskevia vaatimuksia.

Kolmanneksi elatussopimusta solmittaessa voi olla hyödyllistä tietää, millaisissa tilanteissa sopimus yleensä tehdään. Elatussopimus voidaan tehdä avioliiton aikana tai avioeron jälkeen, kuten artikkelin aikana on jo ilmennytkin. Puolisoiden elatusvelvollisuuden täyttäminen onnistuu tavallisesti myös ilman erityisjärjestelyjä, perheen sisäisiä toimiviksi havaittuja toimintatapoja arjessa noudattaen. Elatussopimuksen laatiminen saattaa kuitenkin olla tarpeen esimerkiksi elatusvelvollisuuden täyttämisen laiminlyöntien tai puolisoiden välirikosta johtuvan erilleen muuton vuoksi. Elatussopimuksen solmiminen tarjoaa mahdollisuuden varautua myös ennakollisesti siihen, ettei jompikumpi puolisoista tulevaisuudessa kykene tai tahdo täyttää elatusvelvollisuuttaan. Sopimus voidaan näin ollen tehdä, vaikka mitään nimenomaisia elatusvelvollisuuden täyttämiseen liittyviä epäselvyyksiä ei olisi ilmennyt. Puolisot voivat sopia elatuksestaan samalla tavalla sekä avioliiton aikaa että avioliiton jälkeistä aikaa koskien.

Neljänneksi elatussopimuksen osalta on hyvä huomioida, että elatusavun suorittamisen takaaminen sopimuksen nojalla saattaa olla tarpeellista varmistaa sopimuksen vahvistuttamisella. Puolisoiden välinen, kirjallisessa muodossa tehty, elatussopimus voidaan saattaa sen kunnan sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi, jossa toisella tai kummallakin puolisolla on asuinpaikka. Elatussopimuksen vahvistamiseen perehdytään artikkelissa yksityiskohtaisemmin seuraavaksi.

Elatussopimuksen vahvistamisen merkitys

Jos elatussopimus annetaan sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi, tulee sopimuksen kohtuullisuus myös lautakunnan arvioitavaksi ennen vahvistamisen tekemistä. Arvioinnissa tulee tällöin huomioida puolison elatuksen tarve, toisen puolison maksukyky sekä mahdollisesti muut sellaiset seikat, joilla voi asian osalta olla merkitystä. Sosiaalilautakunta tarkistaa sopimuksen muodon ja sen, että sopimus on sisältömääräystensä puolesta tarvittaessa täytäntöönpantavissa. Yleisesti ottaen sosiaalilautakunta voi verrata elatussopimuksessa määriteltyä elatuksen tasoa esimerkiksi siihen, mitä asiasta on säännelty avioliittolaissa. Oikeuskirjallisuudessa on katsottu, ettei sosiaalilautakunnan kohtuullisuusarviointia ole tarpeellista kohdistaa yksityiskohtaisesti jokaiseen elatussopimukseen, minkä voidaan tulkita jättävän sosiaalilautakunnalle tietyn harkintamarginaalin.

Sosiaalilautakunta ei voi päättää muuttavansa puolisoiden välillä tehtyä elatussopimusta omatoimisesti ja lautakunnan tehtävänä on kehottaa aviopuolisoita korjaamaan sellaiset sopimuksesta ilmenevät puutteet, joiden korjaaminen on mahdollista. Jos puutteita ei korjata tai ei voida korjata, ei myöskään sopimuksen vahvistamista tule tehdä. Sosiaalilautakunnan velvollisuutena on perustella päätös, jossa sopimuksen vahvistaminen jätetään tekemättä. Vahvistamista ei ole pidetty sallittavana silloin, jos elatusavun maksamiseen velvollinen puoliso ei ole enää elossa. Vahvistamiseen liittyvän harkinnan on katsottu olevan paikallaan myös velkojien vahingoittamiseen ylisuurella elatusavun suorittamisella pyrittäessä tai olosuhteiden ilmentäessä sitä, että toinen puolisoista on joutunut väärinkäytön uhriksi.

Vahvistettuun elatussopimukseen liittyy tiettyjä puolisoiden osalta käyttökelpoisia ominaisuuksia, joita vahvistamattomalla sopimuksella ei ole. Vahvistettu elatussopimus voidaan täytäntöönpanna tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin ja sen nojalla voidaan hakea suoraan ulosottoa. Jos sopimusta ei ole vahvistettu, tulee elatusapuvaateensa kyseiseen sopimukseen perustavan puolison elatusavun suorittamisen laiminlyöntitilanteessa ajaa ensin velkomiskannetta tuomioistuimessa, minkä jälkeen hänen on vasta mahdollista saada apua ulosottoviranomaiselta. Vaikka sopimusta ei ole vahvistettu, sitoo se osapuoliaan näiden keskinäisessä suhteessa. Jos puolisot eivät pääse elatusavun suorittamisesta sopimukseen, saattaa tuomioistuimen apuun turvautuminen olla tarpeen.

Artikkelin aikana on luotu suppea katsaus puolisoiden väliseen elatussopimukseen liittyviin seikkoihin. Epäselvien kysymysten osalta on suositeltavaa olla yhteydessä asiantuntevaan lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Puolisot voivat tehdä keskenään elatusavun suorittamista koskevan elatussopimuksen, jota kutsutaan myös elatusapusopimukseksi.

- Elatussopimus voidaan vahvistaa sellaisen kunnan sosiaalilautakunnassa, jossa toisella tai kummallakin puolisoista on asuinpaikka, minkä jälkeen sopimus on täytäntöönpantavissa tuomioistuimen antaman lainvoimaisen tuomion tavoin.

Varoitukset

- Puolisot eivät voi sopia ennakollisesti ja pätevällä tavalla luopuvansa avioliiton aikaisesta oikeudestaan elatukseen. Myös kohtuullisuutta koskevan vaatimuksen voidaan katsoa rajoittavan elatusvelvollisuuden täyttämiseen liittyvän sopimuksen solmimista omalta osaltaan.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]