Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus ja liikkeen luovutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Liikkeen luovutuksella tarkoitetaan tilannetta, jossa yritys, liike, yhteisö, säätiö tai osa niistä luovutetaan uudelle työnantajalle. Liikkeen luovutusta koskevien sääntöjen soveltuminen edellyttää, että luovutettava yritys tai muu vastaava ei olennaisilta osin muutu luovutustilanteen johdosta. Työntekijät siirtyvät liikkeen mukana uuden työnantajan alaisuuteen. Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet työntekijöitä kohtaan saattavat monimutkaistua liikkeen luovutustilanteessa. Työnantajan takaisinottovelvollisuus on yksi tällainen velvollisuus, jonka kohdalla saattaa syntyä epäselvyyttä esimerkiksi siitä, onko velvollisuus voimassa luovutuksesta huolimatta.

Lähtökohtaisesti työnantajan on tarjottava työtä irtisanomalleen työntekijälle tarvitessaan työntekijöitä neljän tai kuuden kuukauden sisällä irtisanomisesta samanlaisiin tai samankaltaisiin tehtäviin, joissa irtisanottu toimi aiemmin. Takaisinottovelvollisuus koskee irtisanottua, joka on työtön työnhakija vielä kyseisen määräajan aikana. Irtisanotulla on takasinottotilanteessa mahdollisuus palata työnantajan palvelukseen, mutta ei velvollisuutta siihen.

Liikkeen luovutuksen jälkeen alkuperäinen työnantaja ei luonnollisesti voi ottaa ennen luovutuspäivää irtisanomaansa työntekijää takaisin palvelukseensa. Takaisinottovelvollisuus luovuttajan irtisanomaa työntekijää kohtaan siirtyy luovutuksensaajalle, eli uudelle työnantajalle. Näin on siitä huolimatta, että lähtökohtaisesti vain liikkeenluovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät luovutuksensaajalle. Aikaisemman työntekijän mahdollisuus päästä takaisin töihin määräajassa irtisanomisen jälkeen on kuitenkin niin tärkeä oikeus, että vastuu siitä on haluttu nimenomaisesti siirtää uudelle työnantajalle. Merkitystä ei ole sillä, että luovutuksensaaja ei ole konkreettisesti ollut se henkilö, joka on irtisanonut työntekijän.

On huomattava, että takaisinottovelvollisuus koskee vain taloudellisista tai tuotannollisista syistä irtisanottuja henkilöitä. Näin ollen uuden työnantajan on oltava tietoinen perusteesta, jonka nojalla alkuperäinen työnantaja on irtisanonut henkilön. Takaisinottovelvollisuus työnantajan tärkeänä vastuualueena voi liikken luovutuksen jälkeen tulla hoidetuksi asianmukaisesti, kun työnantajalla on tarpeeksi tietoa aikaisemmista työsuhteista. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Pääsääntöisesti takaisinottovelvollisuus luovuttajan irtisanomaa työntekijää kohtaan siirtyy luovutuksensaajalle, eli uudelle työnantajalle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]