Minilex - Lakipuhelin

Päättämisen seuraamukset: Korvausasteikko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä voi saada perusteettomasta työsopimuksen päättämisestä korvauksen. Korvauksen määrä määräytyy eräänlaisen korvausasteikon mukaisesti, koska työntekijä on pääsääntöisesti oikeutettu saamaan korvauksen, joka vähintään vastaa työntekijän kolmen kuukauden palkkaa. Korvausasteikon enimmäisrajana on lähtökohtaisesti määrä, joka vastaa työntekijän 24 kuukauden palkkaa. Työntekijän palkalla tarkoitetaan tässä työntekijän ennakonpidätyksen alaista palkkaa.

Korvauksen vähimmäismäärää sovelletaan, vaikka työntekijä olisi työllistynyt heti laittoman irtisanomisen jälkeen. Toisaalta korvauksen enimmäismäärää ei puolestaan voida ylittää, vaikka työntekijän työttömyys olisi jatkunut pidemmän aikaa kuin 24 kuukautta. Luottamusmiesten ja luottamusvaltuutettujen osalta korvauksen enimmäismäärä vastaa kuitenkin 30 kuukauden palkkaa.

Tietyissä poikkeustilanteissa kolmen kuukauden vähimmäismäärää korvauksen suuruudelle ei sovelleta. Tilanne, jossa työnantaja on irtisanonut työsopimuksen ilman, että on olemassa taloudellisia ja tuotannollisia irtisanomisperusteita, luetaan poikkeukseksi, jossa vähimmäismäärää ei sovelleta. Myöskään silloin, kun irtisanominen on tapahtunut ilman saneerausmenettelyyn liittyviä perusteita, ei sovelleta vähimmäismäärää korvaukselle. Kolmen kuukauden vähimmäismäärää ei sovelleta silloinkaan, jos työsopimus on purettu vastoin koeaikapurkua tai normaalia työsopimuksen purkamista koskevia säännöksiä. Näitä poikkeuksia korvauksen vähimmäismäärästä ei kuitenkaan voida soveltaa silloin, kun työnantaja on irtisanonut laittomasti luottamusmiehen, luottamusvaltuutetun tai työsuojeluvaltuutetun. 

Korvauksen suuruutta määrättäessä huomioidaan työsopimuksen päättämisen syystä riippuen työtä vaille jäämisen arvioitu kesto ja ansion menetys, määräaikaisen työsopimuksen jäljellä ollut kestoaika, työsuhteen kesto, työntekijän ikä ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan tai koulutustaan vastaavaa työtä, työnantajan menettely työsopimusta päätettäessä, työntekijän itsensä antama aihe työsopimuksen päättämiseen, työntekijän ja työnantajan olot yleensä sekä muut näitä vastaavat asiat. Korvausta määrättäessä on otettava huomioon mahdollinen samasta teosta yhdenvertaisuuslain nojalla tuomittu hyvitys.

Lisätietoja vähimmäismäärän soveltamisesta tai soveltamatta jättämisestä voit kysellä juristeiltamme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Korvauksen lisäksi voidaan tuomita maksettavaksi myös yhdenvertaisuuslain mukainen hyvitys.
  • Pääsääntöisesti korvauksen enimmäismäärä vastaa 24:n kuukauden palkkaa ja vähimmäismäärä 3:n kuukauden palkkaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]