Minilex - Lakipuhelin

Irtisanominen ja takaisinottovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Irtisanomisperusteet

Työnantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanomisperusteet ovat tarkkaan laissa säänneltyjä. Työsopimus voidaan irtisanoa muun muassa, jos työntekijä on vakavasti rikkonut työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteita taikka jos työnantaja asetetaan konkurssiin.

Työsopimus voidaan irtisanoa taloudellisista ja tuotannollisista syistä, jos tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin. Irtisanominen on tietyin edellytyksin sallittua myös saneerausmenettelyn yhteydessä. Tällöin irtisanomisaika on kaksi kuukautta. Työntekijä voidaan irtisanoa saneerausmenettelyn yhteydessä, jos suoritetaan sellainen järjestely tai toimenpide, joka on välttämätön konkurssin torjumiseksi ja jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee olennaisesti ja pysyvästi. Lisäksi irtisanominen on saneerausmenettelyn yhteydessä sallittua, jos perusteena on vahvistetun saneerausohjelman mukainen toimenpide, jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee, tai perusteena on vahvistetussa saneerausohjelmassa todetusta taloudellisesta syystä johtuva järjestely, joka edellyttää työvoiman vähentämistä.

Takaisinottovelvollisuus

Takaisinottovelvollisuudella tarkoitetaan työnantajan velvollisuuttaa ottaa irtisanottu työntekijä takaisin töihin tietyissä tilanteissa. Työnantajan on tarjottava työtä edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos työntekijä on irtisanottu taloudellisista ja tuotannollisista syistä tai saneerausmenettelyn yhteydessä. Takaisinottovelvollisuus koskee samaa tai samankaltaista tehtävää, jota irtisanottu työntekijä oli tehnyt, ja takaisinottoaika on neljä kuukautta irtisanomisesta. Takaisinottoaika on kuitenkin kuusi kuukautta, jos työsuhde on ennen irtisanomista jatkunut keskeytyksettä vähintään 12 vuotta. Edellytyksenä takaisinottovelvollisuudelle on työnantajan tosiasiallinen tarve työntekijälle näihin tehtäviin.

Käytännössä siis takaisinottovelvollisuus tarkoittaa irtisanotun työntekijän etuoikeutta tarjolla olevaan työhön verrattuna työnantajayrityksen ulkopuolisiin työnhakijoihin. Etusijaa ei kuitenkaan synny vielä työsuhteessa oleviin työntekijöihin nähden, ja siten esimerkiksi lomautetulla työntekijällä on etusija irtisanottuun nähden. 

Jotta työnhakija kuuluisi kyseisen velvoitteen piiriin, on hänen oltava ilmoittautunut työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Työttömänä ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan pelkkä työnhakijaksi ilmoittautuminen riittää. Työnantaja täyttää takaisinottovelvoitteensa tiedustelemalla paikalliselta työ- ja elinkeinotoimistolta, onko irtisanottuja työntekijöitä työnhakijoina. Irtisanottujen työntekijöiden keskinäisestä etuoikeudesta tarjolla olevaan työhön ei ole säädetty laissa.

 

Yhteenveto

 

  • Työnantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. 
  • Irtisanomisperusteet ovat tarkkaan laissa säänneltyjä.
  • Työsopimus voidaan irtisanoa taloudellisesta ja tuotannollisista syistä, silloin kun työ on niiden tai työnantajan uudelleenjärjestelyn takia vähentynyt olennaisesti tai pysyvästi. 
  • Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on koulutettavissa tai sijoitettavissa toisiin tehtäviin. 
  • Työntekijä voidaan irtisanoa saneerausmenettelyn yhteydessä, kun suoritettava järjestely on välttämätön estämään konkurssin ja sen seurauksena työ lakkaa tai vähenee olennaisesti tai pysyvästi. 
  • Jos perusteena on vahvistetun saneerausohjelman mukainen toimenpide, jonka vuoksi työ lakkaa tai vähenee, tai perusteena on vahvistetussa saneerausohjelmassa todetusta taloudellisesta syystä johtuva järjestely, joka edellyttää työvoiman vähentämistä, irtisanominen on perusteltua. 
  • Takaisinottovelvollisuudella tarkoitetaan työnantajan velvollisuuttaa ottaa saneerauksen yhteydessä tai tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottu työntekijä takaisin töihin, kun tarjolla on töitä samoihin tai samanlaisiin töihin, josta työntekijä on irtisanottu.
  • Irtisanottu työntekijä on etusijalla tarjottavaan työhön ulkopuolisiin työhakijoihin nähden. 
  • Takaisinottoaika on neljä kuukautta, paitsi silloin kun työsopimus on kestänyt 12 vuotta ilman keskeytystä, jolloin takaisinottoaika on kuusi kuukautta. 
  • Työnhakija kuuluu kyseisen velvoitteen piiriin, kun hän on ilmoittautunut työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon.
  • Työnantaja täyttää takaisinottovelvoitteensa tiedustelemalla paikalliselta työ- ja elinkeinotoimistolta, onko irtisanottuja työntekijöitä työnhakijoina. 
  • Irtisanottujen työntekijöiden keskinäisestä etuoikeudesta tarjolla olevaan työhön ei ole säädetty laissa.

 

Summary in English

 

  • An employer can terminate an indefinite employment contract only for a valid and compelling reason.
  • The grounds for dismissal are strictly regulated by law.
  • An employment contract can be terminated for economic and production reasons when the work has been substantially or permanently reduced due to that or due to employer's restructuring the business.
  • However, an employment contract may not be terminated if an employee can be trained or placed in other positions.
  • An employee can be dismissed in connection with the restructuring procedure when the arrangement to be carried out is necessary to prevent bankruptcy and as a result the work ceases or is substantially or permanently reduced.
  • If the reason for dismissal is in accordance with the approved restructuring program, due to which the work ceases or is reduced, or the reason is an arrangement resulting from a financial reason stated in the approved restructuring program, which requires a reduction in the workforce, the dismissal is justified.
  • Reinstatement obligation means the employer's obligation to take an employee dismissed in connection with restructuring or for production and financial reasons back to work when there is work available for the same or similar jobs from which the employee was dismissed.
  • The dismissed employee has priority over external job applicants for the offered job.
  • The reinstatement period is four months, except when the employment contract has lasted 12 years without interruption, in which case the reinstatement period is six months.
  • A job seeker is covered by the reinstatement obligation when the employee has registered as a job seeker at the Employment and Economic Affairs Office.
  • The employer fulfills its readmission obligation by inquiring from the local employment office whether there are any dismissed employees as job seekers.
  • The law does not provide for the mutual preferential right of the dismissed employees to the work offered.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Takaisinottovelvollisuus aktivoituu vasta työntekijän irtisanomisen jälkeen ja se on voimassa kuusi tai kaksitoista kuukautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]