Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus sijaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaisinottovelvollisuus saa alkunsa työsuhteen päättymisen jälkeen. Työnantajan on tarjottava työtä taloudellisella ja tuotannollisella perusteella tai saneerausmenettelyn yhteydessä irtisanomalleen, työ- ja elinkeinotoimistossa edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos työnantaja tarvitsee työntekijöitä neljän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on kuitenkin kuusi kuukautta. Takaisinottovelvollisuus koskee vastaavasti liikkeen luovutuksessa luovutuksensaajaa silloin, kun luovuttaja on irtisanonut työntekijän työsopimuksen päättymään ennen luovutushetkeä. Takaisinottovelvollisuus ei kuitenkaan aseta työnantajalle velvollisuutta tarjota irtisanotulle työntekijälle työtä entisen työsuhteen ehdoin. Siten esimerkiksi tarjotun työn palkka voi erota työntekijän aiemmin tekemästätyöstä. 

Työntekijän myös täytyy olla työnhakijana listoilla työ- ja elinkeinotoimistossa, mutta työttömänä hänen ei kuitenkaan tarvitse olla. Vaikka työnantaja tietäisi työntekijän jo työllistyneen, tulee hänen silti tarjota takaisinottovelvollisuuden täyttääkseen paikkaa aiemmin irtisanotulle työntekijälle edellytysten täyttyessä. Työnantaja ei saa palkata uutta työntekijää ennen kuin on tarjonnut työtä irtisanomalleen työntekijälle, kunhan työnkuva vastaa entistä työtä tai on ainakin samankaltainen entisten töiden kanssa.  Mikäli vanha työntekijä kieltäytyy työstä, tämän jälkeen työtä saa tarjota vapaasti muille työnhakijoille. Vanhalla työntekijällä ei ole velvollisuutta suostua uuteen hänelle tarjottuun työhön.

Takaisinottovelvollisuuden täyttäminen

Työnantajan tulee itse olla aktiivinen ja tarjota työtä suoraan joko entiselle työtekijälle, taikka kysellä työvoimatoimistosta, jos irtisanottu työntekijä olisi vielä työttömänä ja tarjota hänelle työtä työvoimatoimiston kautta. Mikäli työnantaja ei tiedustele paikallisesta työvoimaviranomaisesta tietoa, vaikka hän tietäisi työntekijän olevan uudessa työssä, ei hän täytä takaisinottovelvollisuutensa vaateita.

Takaisinottovelvollisuuden laiminlyönyt työnantaja on korvausvelvollinen työntekijälle aiheutuneesta vahingosta. Takaisinottovelvollisuus on työsopimuslakiin perustuva pakottava velvoite, joka ei kuitenkaan velvoita työntekijää - jolla säilyy oikeus työstä kieltäytymiseen. Vanhalle työntekijälle tulisi tarjota sopivaa työtä ensimmäisenä ja vasta sen jälkeen, jos työntekijä kieltäytyy, työtä saa tarjota muille työpaikan ulkopuolisille hakijoille. Muun muassa korkein oikeus on todennut, että työntekijä ei ennen työsuhteensa päättymistä voi sitovasti luopua takaisinottovelvollisuuteen perustuvista oikeuksistaan. Työnantajalla on kuitenkin yleensä takaisinottovelvollisuudestaan huolimatta oikeus käyttää vuokratyövoimaa ja ottaa harjoittelija, ilman että kyseessä olisi takaisinottovelvollisuuden rikkomus. Takaisinottovelvollisuuden rikkomisesta ei ole kyse myöskään, kun paikka täytetään sisäisin siirroin, jolloin uutta henkilöä ei palkata. 

Sijaisen takaisinottovelvollisuus 

Tavallisesti sijaisuudessa on kyse määräaikaisen työsopimuksen solmimisesta. Määräaikainen työsopimus lakkaa itsestään määräajan päätyttyä, eikä sitä voi lähtökohtaisesti irtisanoa. Siten määräaikaisen sijaisen kohdalla myöskään takaisinottovelvollisuuden kriteerit eivät voi täyttyä. Irtisanominen koskee vain toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia. Tämän vuoksi takaisinottovelvollisuus ei koske määräaikaisia työsuhteita kuin poikkeustapauksissa, kuten esimerkiksi tilanteessa, jossa määräaikaisessa työsopimuksessa on erikseen sovittu mahdollisuudesta irtisanoa sopimus samalla tavalla kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Sijaisille siis äärimmäisen harvoin muodostuu oikeutta työnantajan takaisinottovelvollisuuteen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Pääsääntöisesti määräaikainen työsopimus ei luo takaisinottovelvollisuutta työnantajalle työsuhteen päätyttyä.

Varoitukset

- Takaisinottovelvollisuuden rikkominen on rangaistavaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa