Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus ja vahingonkorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on tietyissä tilanteissa velvollisuus tarjota uudelleen työtä aiemmin irtisanomalleen työntekijälle. Tämä takaisinottovelvollisuus on työnantajan näkökulmasta pakollinen tarkempien edellytysten täyttyessä, ja sen rikkominen voi johtaa vahingonkorvausvastuuseen. Irtisanotulla henkilöllä, jolle työtä tarjotaan, ei sen sijaan ole velvollisuutta hyväksyä entisen työnantajansa tarjousta.

Takaisinottovelvollisuuden edellytysten tunteminen on tärkeää, jotta tilanteet, joissa velvollisuutta on rikottu, voidaan tunnistaa. Takaisinottovelvollisuus koskee ensinnäkin tapauksia, joissa työntekijä on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellisista syistä. Työtä on tarjottava uudelleen myös henkilölle, joka on irtisanottu yrityssaneerausmenettelyn johdosta. Edellytyksenä on lisäksi, että työvoimaa tarvitaan neljän kuukauden kuluessa irtisanomisajankohdasta samaan tai samankaltaiseen tehtävään, jossa irtisanottu aiemmin työskenteli. Irtisanotun on työvoimatarpeen tullessa ajankohtaiseksi edelleen oltava työ- ja elinkeinotoimiston listoilla etsimässä uutta työtä, jotta takaisinottovelvollisuus voi tulla kysymykseen.

Milloin ei ole takaisinottovelvollisuutta

Poikkeuksellisesti takaisinottovelvollisuutta ei ole kun työsuhde on päättynyt työnantajan konkurssin tai kuoleman johdosta. Samoin työnantajan ei tarvitse palkata henkilöä, jonka työsuhde on purettu tai jos työntekijä on irtisanoutunut työstään itse. Kolmanneksi takaisinottovelvollisuutta ei synny työntekijää kohtaan, joka on ollut määräaikaisessa työsuhteessa koska tällöin häntä ei ole irtisanottu vaan työsuhde on päättynyt määräaikaisuuden vuoksi. Huomionarvoista on myös, että työtä on ennen irtisanottua tarjottava mahdollisille lomautetuille työntekijöille takaisinottovelvollisuudesta huolimatta.

Takaisinottovelvollisuutta ei ole lisäksi silloin, kun aiemmin irtisanotun työntekijän uuteen työhön perehdyttäminen tai työnhakutilanne veisi kauemman aikaa kuin kyseinen työ kestää. Siten takaisinottovelvollisuus voi syrjäytyä esimerkiksi kiireellisen todellisen tarpeen vuoksi.

Vahingonkorvaus

Työnantajan on korvattava työntekijälle aiheuttamansa vahinko, mikäli hänen voidaan katsoa tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoneen lainmukaisia velvollisuuksiaan. Takaisinottovelvollisuuden kohdalla työnantajan vastuu ulottuu myös entiseen työntekijään. Vahingonkorvausvelvollisuus voi siis tulla kysymykseen, vaikka työsuhde on päättynyt, jolloin kyse ei sinänsä ole enää työnantajasta ja tämän välittömästä alaisesta. Vahingonkorvausvastuu edellyttää myös syy-yhteyttä takaisinottovelvollisuuden laiminlyömisen ja työntekijälle aiheutuneen vahingon välillä. Vahingonkorvauksen saaminen edellyttää työntekijäpuolen nostamaa vahingonkorvauskannetta. Korvauksesta maksetaan veroa tuloverolain mukaisesti, eikä se ole verovapaata vahingonkorvausta.

Vahingonkorvausoikeudelliset kysymykset voivat olla monimutkaisia. Korvausvastuu takaisinottotilanteessa voi riippua muun muassa siitä, kuinka työnantaja on konkreettisesti esittänyt työtarjouksen entiselle työntekijälle. Lakimies voi auttaa selvittämään, onko tietyssä yksittäistapauksessa perusteita vahingonkorvauskanteen nostamiselle.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Vahingonkorvausvastuu edellyttää myös syy-yhteyttä takaisinottovelvollisuuden laiminlyömisen ja työntekijälle aiheutuneen vahingon välillä.

Varoitukset

  • Takaisinottovelvollisuuden rikkomisesta maksettavasta korvauksesta maksetaan veroa tuloverolain mukaisesti, eikä se ole verovapaata vahingonkorvausta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]