Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus ja koeaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleisestä työnantajan takaisinottovelvoitteesta on kirjoitettu muissa artikkeleissamme. Tässä yhteydessä on tarkoitus selvittää koeaikaehdon sisällyttämisen mahdollisuus työsopimuksen määräykseksi tilanteissa, joissa työntekijä palkataan takaisin samaan tai samankaltaiseen työtehtävään takaisinottovelvoitteen perusteella. 

Pääsääntönä on, että koeaika voidaan sisällyttää työsuhteen ehdoksi vain kerran. Jos työntekijä palaa samaan tai samankaltaiseen työhön myöhemmin, ei työsopimuksessa ole useinkaan tarvetta sopia uutta koeaikaa. Koeajan uusiminen on kuitenkin mahdollista esimerkiksi tilanteessa, missä entinen työntekijä palkataan takaisin vanhaan työhön ja olosuhteet ovat tänä aikana muuttuneet olennaisesti. Koeajan sallimiseksi on kuitenkin arvioitava sitä, kuinka pitkän ajan työntekijä on ollut poissa töistä ja onko työntekijän ammattitaidossa tapahtunut muutoksia.

Työnantajan takaisinottovelvoitteen piirissä olevissa tilanteissa, työnantajalta ei edellytetä uuden työn tarjoamista entisin työsuhteen ehdoin. Työntekijä ei voi näin ollen kieltäytyä takaisinotto-oikeuden menettämättä tarjolla olevasta työstä pelkästään sen perusteella, että esimerkiksi palkkauksen peruste muuttuu kiinteästä kuukausipalkasta provisiopalkkaukseen. Työsopimuksen koeaikaa koskeva ehto muodostaa kuitenkin poikkeuksen työantajan oikeuteen tarjota työtä uusin ehdoin.  Kun työntekijä palaa töihin takaisinottovelvoitteen perusteella, ei työsopimukseen yleensä voida sitovasti sisällyttää uutta koeaikaa koskevaa määräystä. Jos olosuhteet työpaikalla ovat kuitenkin olennaisesti muuttuneet, voidaan asiaa tarkastella toisin. Näissä tilanteissa työntekijän työsopimukseen voidaan lisätä uusi koeaikaa koskeva määräys, vaikka hän palaa samaan tai samankaltaiseen työhön. Olennaisena muuttumisena voidaan pitää esimerkiksi asiakaskunnan vaihtumista.

Uuden koeajan sisällyttäminen uuteen työsopimukseen nähdään poikkeuksellisena menettelynä, ja on perusteltua olla yhteydessä lakimieheen tällaisissa tilanteissa. Lisäksi yhteydenottoon voi olla syytä senkin perusteella, että asiasta ei ole säännöksiä laissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]