Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen takaisinottovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos virkamies on irtisanottu hänestä riippumattomista syistä, tulee virkamiehen irtisanoneen viraston tarjota tiettyjen edellytysten täytyttyä virkamiehelle tehtävää tai virkaa. Virkamiehestä riippumattomat irtisanomisen syyt ovat sen viraston tai yksikön lakkaaminen, jossa virkamies on työskennellyt, ja virkamiehen tehtävien olennainen ja muutoin kuin tilapäisesti tapahtuva väheneminen. Tähän rinnastuu myös viraston mahdollisuuksien olennainen ja muutoin kuin tilapäinen väheneminen tarjota virkamiehelle tehtäviä suoritettaviksi. Virkamiehen takaisinottovelvollisuus on pitkälti samanlainen kuin takaisinottovelvollisuus työntekijän ja viranhaltijan kohdalla, mutta se on näitä hieman laajempi pidemmän takaisinottoajan vuoksi. Virkamies on hyvä muistaa erottaa viranhaltijasta: virkamiehellä tarkoitetaan valtioon virkasuhteessa olevaa ja viranhaltijalla viitataan taas henkilöön, joka on virkasuhteessa kuntaan. Tässä artikkelissa käsitellään valtion virkamiehen takaisinottovelvollisuutta.

 

Pidempi aika takaisinottovelvollisuudelle

Jos virkamies on irtisanottu muista kuin virkamiehestä johtuvista syistä ja se virasto, jonka virasta virkamies irtisanottiin, 12 kuukauden kuluessa irtisanomisajan päättymisestä tarvitsee työvoimaa samoihin tai samanlaisiin tehtäviin, tulee tämän viraston tiedustella paikalliselta työvoimaviranomaiselta, onko viraston entisiä virkamiehiä etsimässä työvoimaviranomaisen välityksellä työtä. Tämä siis tarkoittaa, että jos virasto on irtisanonut virkamiehen niin sanotulla taloudellisella tai tuotannollisella syyllä ja virastossa ilmenee sittemmin 12 kuukauden kuluessa virkamiehen irtisanomisajan päätyttyä tarve vastaavalle työvoimalle, on sillä lähtökohtaisesti irtisanotun virkamiehen takaisinottovelvollisuus. Laissa ei edellytetä, että työvoiman tarve on vakinainen, vaan myös esimerkiksi määräaikaiseen virkasuhteeseen työvoimaa etsiessä on työtä tarjottava ensin jo irtisanotulle virkamiehelle. Takaisinottovelvollisuuden soveltuessa virka saadaan täyttää ilman, että se julistetaan haettavaksi.

Takaisinottovelvollisuus koskee myös liikkeenluovutustilanteita. Näissä tilanteissa takaisinottovelvollisuuden aikaraja on yhdeksän kuukautta virkamiehen irtisanomisajan päättymisestä.

 

Takaisinottovelvollisuuden täyttäminen

Viranomainen, kuten valtion virasto, on täyttänyt takaisinottovelvollisuutensa, kun se on takaisinottoajan aikana tiedustellut paikalliselta työvoimaviranomaiselta aikaisemmista virkamiehistään ja tarjonnut heille työtä. Takaisinottovelvollisuuden täyttäminen ei siis tietenkään edellytä, että virkamies suostuu tarjottuun työhön, vaan jo työn tarjoaminen riittää täyttämään viranomaisen velvollisuuden. On myös hyvä huomata, että työn tarjoamisvelvollisuus ei rajoitu ainoastaan niihin samoihin tehtäviin, joita virkamies aikaisemmassa virkasuhteessaan teki, vaan velvollisuus kattaa myös samanlaiset tehtävät. Merkitystä ei siis anneta tehtävän nimikkeelle, vaan sen sisältämille työtehtäville.

 

Takaisinottovelvollisuuden laiminlyönti

Jos taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla irtisanotun virkamiehen entinen työnantaja tahallaan tai edes huolimattomuuttaan laiminlyö takaisinottovelvollisuuden, on työnantajan tällöin korvattava irtisanotulle virkamiehelle näin aiheuttamansa vahinko. Tästä korvausvelvollisuudesta ja takaisinottovelvollisuudesta laajemmin voi tiedustella lakimieheltä.

 

Yhteenveto

 

  • Viraston, joka irtisanoo virkamiehen hänestä itsestään riippumattomista syistä, tulee tarjota virkamiehelle tehtävää tai virkaa, kun tietyt edellytykset täyttyvät. 
  • Virkamiehen takaisinottovelvollisuudella tarkoitetaan valtion virkamiehiä. 
  • Virkamiehestä riippumattomat irtisanomisen syyt ovat sen viraston tai yksikön lakkaaminen, jossa virkamies on työskennellyt, ja virkamiehen tehtävien olennainen ja muutoin kuin tilapäisesti tapahtuva väheneminen.
  • Virkamiehen takaisinottoaika on 12 kuukautta 
  • Viranomaisen, kuten valtion viraston, tulee tiedustella paikalliselta työvoimaviranomaiselta takaisinottoajan aikana, onko viraston entisiä virkamiehiä etsimässä työvoimaviranomaisen välityksellä työtä ja tarjota uutta virkaa heille, täyttääkseen takaisinottovelvollisuutensa vaateet. 
  • Takaisinottovelvollisuus koskee samanlaista tai samankaltaista työtä, jota virkamies on aiemmin tehnyt. 
  • Tarjottavan viran ei tarvitse olla vakinainen.
  • Takaisinottovelvollisuuden soveltuessa virka saadaan täyttää ilman, että se julistetaan haettavaksi.
  • Jos takaisinottovelvollisuutta laiminlyödään, irtisanotulla työntekijällä on oikeus korvauksiin laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta.

 

Summary in English 

 

  • A bureau that dismisses an official for reasons beyond his control must offer the official a new job or posit when certain conditions are met.
  • The civil servants re-employment obligation refers to government officials.
  • Reasons for dismissal beyond the civil servant's control are the termination of the agency or unit where the civil servant has worked, and the substantial and other than temporary reduction of the civil servant's duties.
  • The official’s reinstatement period is 12 months.
  • An authority, such as a state agency, must inquire from the local labor authority during the readmission period, whether the agency's former officials are looking for work through the labor authority and offer them a new position, in order to fulfill the demands of its re-employment obligation.
  • The reinstatement obligation applies to the same or similar work or post that official has held in the past.
  • The offered position does not have to be permanent.
  • If the readmission obligation applies, the position can be filled without declaring it open for application.
  • If the re-employment obligation is neglected, the dismissed employee is entitled to compensation for the damage caused by the agency.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Virkamiehiä koskevan takaisinottovelvollisuuden kestoaika on huomattavasti pidempi kuin muiden työntekijöiden.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]