Minilex - Lakipuhelin

Työnantajan takaisinottovelvollisuuden ulottuvuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan takaisinottovelvollisuuden laajuutta ei ole erikseen rajattu muutoin kuin ajallisesti. Työnantajan takaisinottovelvollisuuden myötä työtä tulisi tarjota työtä hakevalle entiselle työntekijälle riippumatta työn sijainnista. Takaisinottovelvoitteen ajallinen ulottuvuus on tilanteesta riippuen neljä tai kaksitoista kuukautta.

Takaisinottovelvollisuus tarkoittaa siis sitä, että työnantajan on tarjottava työtä irtisanomalleen, työvoimatoimistosta edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos hän tarvitsee työntekijöitä yhdeksän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Velvollisuus tarjota työtä osa-aikatyöntekijälle menee kuitenkin takaisinottovelvollisuuden edelle, eli osa-aikatyöntekijöille on tarjottava työtä ennen kuin sitä tarjotaan irtisanotuille takaisinottovelvollisuuden piiriin kuuluville henkilöille. Myös lomautetulle työntekijälle on tarjottava työtä ennen kuin sitä tarjotaan takaisinottovelvollisuuden piiriin kuuluvalla henkilölle.

Takaisinottovelvollisuutta ei ole erikseen rajattu koskemaan sitä työnantajaa, kenen palveluksesta työntekijä on irtisanottu. Yritysryhmän tilanteessa arvioitavaksi tuleekin se, ulottuuko takaisinottovelvollisuus myös yrityskokonaisuuden eri toimipisteisiin, jos muissa toimipisteissä olisi tarjottavana samaa tai samanlaista työtä kuin mistä työntekijä oli irtisanottu.

Sama ja samankaltainen työ

Takaisinottovelvollisuuden ulottuvuutta arvioitaessa erityistä merkitystä saa myös edellytys samasta tai samankaltaisesta työstä. Kriteeriä tulisi tulkita ammattialakohtaisesti. Pelkkä töiden erillisyys ei ole riittävää tekemään töistä riittävän erilaisia. 

Samoilla tehtävillä lähtökohtaisesti on pyritty tarkoittamaan niitä työtehtäviä, joita irtisanottu teki työsuhteensa aikana tai joita hän oli velvollinen tekemään. Vertailu tulisi suorittaa tehtävien sisällön perusteella. Samankaltaiset tehtävät puolestaan ovat sellaisia joita voidaan yleensä pitää samankaltaisena, jos se muistuttaa työntekijän aikaisempia työtehtäviä ja työntekijällä on sellainen ammattitaito, koulutus ja kokemus, että hänenlaisensa työntekijän voitaisiin otaksua tulevan valituksi kyseiseen työhön, jos muita työnhakijoita ei olisi. Tehtävänimikkeellä ei sinänsä ole ratkaisevaa merkitystä arvioinnissa.

Lähtökohtaisesti tulisi tarjota myös määräaikaista ja osa-aikaista työtä. Jos kyse on lyhytaikaisesta työstä, ei samankaltaisuuden kriteerit välttämättä täyty jolloin työtä ei tarvitse tarjota takaisinottovelvollisuuden piiriin kuuluvalle. Jos kyse on täysin samasta työstä, on työn määrästä riippumatta sitä tarjottava irtisanotulle, joka voi itse tehdä valintansa ottaako hän kyseisen työn vastaan.

Jos tehtävät ovat selkeästi aikaisempaan työhön vain rinnastettavissa tai verrattavissa, ne eivät kuulu takaisinottovelvollisuuden piiriin. Työn samankaltaisuus ei tarkoita ammattitaidon alittavaa työtä. Työnantaja ei myöskään riko takaisinottovelvoitettaan, jos työntekijältä puuttuu esimerkiksi uudessa työssä todellisesti edellytetty taito, tieto tai ominaisuus.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työtä on tarjottava myös yrityksen toisella paikkakunnalla sijaitsevasta toimipisteestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]