- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Työnantajan velvollisuus ottaa taloudellisin ja tuotannollisin perustein irtisanottu työntekijä takaisin yrityksen palvelukseen neljän kuukauden sisällä työsuhteen päättämisestä on velvoite, mistä ei voida pääsäännön mukaan sopia toisin. Velvoitteen tarkoituksena on estää työntekijän ajautuminen työttömyyteen. Takaisinottovelvoitetta ei voida näin ollen etukäteen poistaa työsuhteen päättyessä tehtävän sopimuksen perusteella. Jos tällainen sopimus tehdään, on se osapuolia kohtaan mitätön.
Työntekijä ei voi edellä mainitusta syystä pätevästi luopua oikeudestaan saada työtarjouksia aiemmalta työnantajaltaan, mikäli hänet on irtisanottu tuotannollisten ja taloudellisten perusteiden nojalla. Työntekijällä ei ole velvoitetta ottaa tarjottua työtä vastaan, mutta kieltäytyessään työntekijä usein menettää takaisinotto-oikeuden. Jos työntekijällä on ollut perusteltu syy kieltäytyä tarjotusta työstä, ei hän välttämättä menetä oikeuttaan.
Seuraavissa tilanteissa työntekijä voi pätevästi luopua takaisinotto-oikeudestaan: Jos takaisinottovelvoite on poissuljettu sopimuksella jo ennen työsuhteen päättämistä ja kieltäytymisen perusteeksi esitetty syy on pysyvä, on takaisinottovelvoitteen poissulkeva sopimus tältä osin pätevä. Lisäksi, jos työsuhde on päättynyt osapuolten väliseen sopimukseen, on myös sopimus takaisinottovelvoitteen poissulkemisesta pätevä. Tällöin työsuhde ei ole päättynyt työnantajan suorittaman taloudellisen ja tuotannollisen syyn perusteella, vaan yhteisellä sopimuksella, johon ei liity takaisinottovelvoitetta koskevia määräyksiä. Työsuhteen päättymisen jälkeen tehty sopimus takaisinottovelvollisuudesta luopumisesta on pätevä.
Lisäksi työnantajien ja työntekijöiden valtakunnallisilla yhdistyksillä on oikeus sopia takaisinottovelvoitteen sisällöstä toisin. Usein työmarkkinajärjestöt sopivatkin toisin takaisinottovelvoitteen alueellisista laajuuksista sekä laskemisajankohdista.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.