Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuudesta kieltäytyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan on tarjottava työtä säädetyillä perusteilla irtisanomalleen, työ- ja elinkeinotoimistosta edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos työnantaja tarvitsee työntekijöitä neljän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt. Työn samankaltaisuutta tulkitaan ala- ja tapauskohtaisesti. Takaisinottovelvollisuuden piiriin kuuluvalle työntekijälle tulisi lähtökohtaisesti tarjota myös osa-aikaista ja määräaikaista työtä. Jos kyse on kuitenkin erityisen lyhyestä työsuhteesta, ei välttämättä samankaltaisuuskriteeri täyty, ja kyseistä työtä ei tarjota takaisinottovelvollisuuden piirissä olevalle. Lisäksi jos tarjolla olevat työtehtävät ovat aikaisempaan työhön vain rinnastettavissa tai verrattavissa, eivät ne ole takaisinottovelvollisuuden piiriin kuuluvia työtehtäviä. Työnantaja ei riko takaisinottovelvollisuuttaan, jos uudessa työssä todellisesti edellytetty tieto, taito tai ominaisuus puuttuu irtisanotulta työntekijältä, joka ajallisesti vielä kuuluisi takaisinottovelvollisuuden piiriin.

Takaisinottovelvollisuus koskee työsuhteita, jotka ovat päättyneet tuotannollisilla tai taloudellisilla perusteilla, jolloin työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.  Työsopimusta ei kuitenkaan saa irtisanoa, jos työntekijä on sijoitettavissa tai koulutettavissa toisiin tehtäviin. Takaisinotto koskee myös työsuhteen päättymistä saneerausmenettelyn yhteydessä. Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on kuitenkin kuusi kuukautta. tämä velvollisuus koskee vastaavasti myös liikkeen luovutuksensaajaa silloin, kun luovuttaja on irtisanonut työntekijän työsopimuksen päättymään ennen luovutushetkeä. 

Työntekijällä ei ole laissa velvollisuutta ottaa tällaista työpaikkaa vastaan, vaan se on hänen itsensä harkittavissa, haluaako hän sitoutua entiseen työpaikkaan. Siten takaisinottovelvollisuuden piiriin kuuluvalla työntekijällä on täysi oikeus kieltäytyä hänelle tarjotusta työstä. Kieltäytyessään tarjotusta työstä työntekijä voi helposti menettää takaisinotto-oikeutensa. Perustellusta syystä kieltäytyessään hän voi kuitenkin lähtökohtaisesti säilyttää kyseisen oikeuden.Työoikeudellisissa kysymyksissä kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen oman oikeusturvan vuoksi. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Työntekijällä on aina oikeus kieltäytyä hänelle takaisinottovelvollisuuden vuoksi tarjotusta uudesta työstä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]