Minilex - Lakipuhelin

Takaisinottovelvollisuus työntekijän oikeutena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takaisinottovelvollisuuden tarkoituksena on ehkäistä irtisanotun työntekijän pitkäaikaista työttömyyttä. Työnantajan on tarjottava säädetyillä perusteilla irtisanomalleen, työ- ja elinkeinotoimistosta edelleen työtä hakevalle entiselle työntekijälleen, jos työnantaja tarvitsee työntekijöitä neljän kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin, joita irtisanottu työntekijä oli tehnyt.  Jos työnhakija on toisessa työssä, työnantajalla ei ole velvollisuutta odottaa tämän vapautumista, mikäli työpaikka on saatava täytettyä nopeasti. Se, että työntekijä tekee jo toista työtä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei työnantajan tarvitsisi tarjota tarjolla olevaa työtä hänelle takaisinottovelvollisuuden asettaman ajan puitteissa. Mikäli työntekijä ilman hyväksyttävää syytä kieltäytyy tarjotusta työstä, ei hänelle tarvitse tarjota enää uudestaan vastaavanlaista työtä. Jos irtisanottuja työntekijöitä on työnhakijoina useampia, saa työnantaja itse valita kenelle työtä ensiksi tarjotaan. Takaisinottotilanteessa on kyse uuden työsuhteen alkamisesta, jolloin työsuhteesta tehdään uusi työsopimus, joten ehdot kuten esimerkiksi palkka saattavat poiketa aiemmasta työsuhteesta.

Jos työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, takaisinottoaika on kuusi kuukautta. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Jos työnantaja on yrityksen saneerauksessa tarkoitetun menettelyn kohteena, työnantaja saa, ellei laista muuta, irtisanoa työsopimuksen sen kestosta riippumatta noudattaen kahden kuukauden irtisanomisaikaa. Edellä poiketen tämä velvollisuus koskee vastaavasti myös liikkeen luovutuksensaajaa silloin, kun luovuttaja on irtisanonut työntekijän työsopimuksen päättymään ennen luovutushetkeä. Työnantajien ja työntekijöiden valtakunnallisilla yhdistyksillä on säädetystä poiketen oikeus sopia siitä, mitä säädetään työntekijän takaisin ottamisesta.

Etuoikeus tarjolla olevaan työhön

Työnantajan takaisinottovelvollisuus tarkoittaa käytännössä siis irtisanotun työntekijän etuoikeutta tarjolla olevaan työhön suhteessa muihin työnhakijoihin. Näin ollen irtisanottu työntekijä syrjäyttää pätevämmänkin ulkopuolisen työnhakijan. Etusijaa ei kuitenkaan synny vielä työsuhteessa oleviin työntekijöihin nähden, ja siten siis esimerkiksi lomautetulla työntekijällä on etusija irtisanottuun nähden. 

Velvollisuutta ottaa työntekijä takaisin ei ole, jos työsuhteen päättymisen syynä on ollut työsopimuksen purkaminen, työntekijän suorittama irtisanoutuminen tai määräaikaisen työsopimuksen päättyminen. Irtisanottujen työntekijöiden keskinäisestä etuoikeudesta työhön ei ole säädetty laissa.

Milloin ei ole takaisinottovelvollisuutta

Poikkeuksellisesti takaisinottovelvollisuutta ei ole kun työsuhde on päättynyt työnantajan konkurssin tai kuoleman johdosta. Samoin työnantajan ei tarvitse palkata henkilöä, jonka työsuhde on purettu tai jos työntekijä on irtisanoutunut työstään itse. Kolmanneksi takaisinottovelvollisuutta ei synny työntekijää kohtaan, joka on ollut määräaikaisessa työsuhteessa. Huomionarvoista on myös, että työtä on ennen irtisanottua tarjottava mahdollisille lomautetuille työntekijöille takaisinottovelvollisuudesta huolimatta.

Takaisinottovelvollisuutta ei ole lisäksi silloin, kun uuteen työhön perehdyttäminen tai työnhaku veisi kauemman aikaa kuin kyseinen työ kestää. Siten takaisinottovelvollisuus voi syrjäytyä esimerkiksi kiireellisen todellisen tarpeen vuoksi. Asian arviointi on hyvin tapauskohtaista, joten tällaisen asian kohdalla on parempi kääntyä kokeneen lakimiehen puoleen joka osaa arvioida tilanteen luotettavasti.

Työnantajan velvollisuus

Takaisinottovelvollisuus on vain työnantajan velvollisuus eli työntekijän ei siis ole pakko ottaa tarjottua työtä vastaan, vaan hän voi kieltäytyä siitä tai ottaa vastaan muuta työtä. Jos työnantaja rikkoo takaisinottovelvollisuutta, hänelle voi seurata siitä vahingonkorvausvelvollisuus. Vahingonkorvausvelvollisuuden syntyminen edellyttää sitä että vahingon kärsijä vaatii asiassa korvauksia takaisinottovelvollisuuden rikkomisesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Takaisinottovelvollisuus luo työnteijälle oikeuksia eikä velvoita häntä mihinkään.
  • Tärkeää on olla kirjoilla TE-toimiston listoilla työnhakijana kuuluakseen takaisinottovelvollisuuden piiriin.

Varoitukset

  • Takaisinottovelvollisuuden rikkominen voi johtaa vahingon kärsijän vaatimuksesta korvauksien maksuun.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]