Minilex - Lakipuhelin

Perinnönjako eläessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta säädetään perintökaaressa. Perilliset eivät sen mukaan voi keskenään jakaa omaisuutta ennen perittävän kuolemaa. Perilliset voivat jakaa perinnön vasta kuoleman jälkeen, kun on pidetty perunkirjoitus ja tehty perukirja. Tällä tavoin säännellään sitä, että perilliset eivät valitse omaisuutta etukäteen. Tulevalla vainajalla on näin ollen oikeus eläessään tehdä omalle omaisuudelleen, mitä hän haluaa. Hän voi esimerkiksi myydä omaisuutta tai lahjoittaa sitä pois, jos kokee sen tarpeettomaksi itselleen. Hänen ei siis niin sanotusti tarvitse säästää omaisuuttaan perillisilleen. Perinnönjakoa suunniteltaessa perittävän eläessä, voidaan kuitenkin pohtia sitä, mitä omaisuudelle kuoleman jälkeen halutaan tapahtuvan. Tämän vuoksi voidaan esimerkiksi jo eläessä antaa hallinta- ja käyttöoikeuksia tiettyyn omaisuuteen.

Sen sijaan perittävä voi kuitenkin itse omasta aloitteestaan jakaa perintöään jo ennen kuolemaansa. Tämä voi tapahtua lahjana tai ennakkoperintönä. Esimerkiksi haluamalleen henkilölle voi lahjoittaa vuodessa 4999 euroa tai sen arvosta lahjoja verottomana kolmen vuoden aikana. Vanhemmalla tai isovanhemmalla on myös mahdollisuus esimerkiksi lyhentää lasten opintolainaa tai maksaa se kokonaan ilman veroseuraamuksia. Kuitenkin lapselle / perillisille annettu tavanomaista suurempi lahja katsotaan ennakkoperinnöksi. Ennakkoperintö otetaan huomioon vainajan kuoleman jälkeen perinnönjaossa niin, että ennakkoperintö vähennetään sen saaneen perintöosuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että hän saisi perinnönjaossa olevasta omaisuudesta vähemmän kuin muut, koska on jo saanut kyseisen osan ennakkoon. Lisäksi suunnittelua voidaan tehdä myös verotuksellisesta näkökulmasta.

Perittävällä itsellään on siis mahdollisuus perintönsä jakamisen suunnitteluun. Hän voi lahjoittaa sitä, antaa ennakkoperintöjä tai tehdä testamentin. Näin hänen tahtonsa otetaan huomioon perintöä sitten lopulta jaettaessa. Mikäli perinnönjaosta jäi kysyttävää, voitte ottaa yhteyttä lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]