Minilex - Lakipuhelin

Vainajan velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vainajan velat eivät lakkaa hänen kuoltuaan. Velat on siis maksettava velallisen kuolemasta riippumatta ja velkoja voikin alkaa periä vainajan velkoja tämän kuolinpesältä.

Pääsääntö on, että osakas ei ole lain mukaan henkilökohtaisesti vastuussa vainajan veloista. Poikkeustapauksessa osakas voi kuitenkin joutua oman menettelynsä seurauksena henkilökohtaiseen velkavastuuseen vainajan veloista.

Lähtökohtaisesti vainajan velkaa ei saa maksaa pesän varoista ennen kuin kuukausi on kulunut perunkirjoituksesta. Siinä tapauksessa, että omaisuus on pesänselvittäjän hallinnossa, velkoja ei saa maksaa ennen kuin niiden maksamisesta on tehty sopimus tai pesänselvittäjän päätös. Tästä voidaan poiketa vain, jos on pätevä syy olettaa, ettei velan maksaminen vahingoita muiden velkojien oikeuksia. Kun perunkirjoituksesta on kulunut kuukausi, velkojalla on oikeus vaatia vakuutta sellaisesta vainajan velasta, joka ei ole erääntynyt ja josta ei ole riittävää vakuutta. Velka katsotaan erääntyneeksi, jos velan vakuutta ei anneta kolmen kuukauden kuluessa sen vaatimisesta.

Vainajan velat saattavat aiheuttaa monimutkaisia tilanteita ja ongelmia velkojien kanssa. Tarvittaessa kannattaa ottaa yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa