Minilex - Lakipuhelin

Irtaimiston jakokirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnönjaosta ja muutoinkin kuolinpesän asioista säädetään perintökaaressa. Vainajan kuoleman jälkeen ensin tulee pitää perunkirjoitus, laatia perukirja ja maksaa kaikki velat ja maksut. Vasta tämän jälkeen voidaan miettiä perinnön jakamista. Lain mukaan perinnönjaosta on laadittava tiettyjen muotovaatimusten mukainen asiakirja eli perinnönjakokirja. Laissa ei kuitenkaan tarkemmin määritellä, mitä asioita tällaisessa jakokirjassa tulisi mainita. Kuitenkin perinnönjaon todistettavuuden vuoksi jakokirjassa tulisi ainakin mainita asianosaisten nimet ja heidän oikeutensa perusta ja suhteellisten sekä arvomääräisten perintöosuuksien suuruus. Tietenkin jakokirjaan tulee lisäksi kirjata, mitä omaisuutta kukin perillinen on saanut. Pesänjakajan on myös merkittävä perinnönjakokirjaan ne perusteet, jotka ovat vaikuttaneet jakoratkaisuun.

Käytännössä siis irtaimiston jakokirjassa luetellaan ensin koko irtain omaisuus, jota jaetaan ja sen jälkeen yksitellen ne, mitä kukin osakas saa. Tämän jälkeen perinnönjakokirja allekirjoitetaan. Jos kyse on osakkaiden keskenään toimittamasta jaosta, tulee jokaisen osakkaan allekirjoittaa jakokirja ja kahden esteettömän todistajan todistettava jakokirja oikeaksi. Sen sijaan, jos pesänjakaja toimittaa jaon, hän voi yksin allekirjoittaa jakokirjan. Tällöin sitä ei tarvitse mitenkään erikseen todistaa. Jakokirja tulee toimittaa jokaiselle osakkaalle alkuperäisenä.

Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]